به گزارش صدای بورس،دنیا فراز و نشیب قابل توجهی در سال جاری داشته است. در این دوره ۹ ماهه تا حدودی ۳۰ درصد شاخص کل بورس و ۵۰ درصد شاخص هموزن بازدهی داشتند که به یکباره تا ۲ درصد بازدهی شاخص کل و از آن طرف شاخص هموزن هم به ۱۰ درصد رسید.
به نظر می‌رسد به دلایل؛ رکود حاکم بر بازار مسکن، خودرو و طبیعتا ارز و طلا که به نوعی مدیریت می‌شوند، افت پیاپی p/e از سال ۹۹ تا حال حاضر از p/e ۳۸ به کمتر از ۶، افزایش درآمد حاصل از فروش و ارائه خدمات کل شرکت‌های بورس و فرابورس از سال ۹۸ به میزان هزار همت که در حال حاضر به ۴ هزار و ۱۰۰ همت رسیده و همچنین افزایش سود شرکت‌های بورس و فرابورس از ۲۵۰ همت در سال ۹۸ به هزار و ۱۰۰ همت و در کنار اینها افت ارزش دلاری بازار سرمایه از ۳۰۰ میلیارد دلار به محدوده ۱۵۰ میلیارد دلار هر روز که می‌گذرد ما به نقطه تعادل قابل توجه و نسبی که بتوانیم از آنجا تغییر روند را به طور کامل مشاهده کنیم نزدیک می‌شویم. نکته دیگر اینکه به صورت ساختاری حداقل بر اساس محاسبات و تامین پوشش بودجه در سال ۱۴۰۲ و تعمیم دادن آن به ۱۴۰۳ حدود ۷۰۰ همت کسری بودجه برای سال ۱۴۰۳ خواهیم داشته که به معنای کاهش ارزش پول ملی، افزایش نقدینگی و تداوم تورم است.
این پارامترها در کنار رزومه‌ای که از بورس در طی سال‌های گذشته داریم، تایید می‌کند در عین اینکه ریسک قابل توجهی در امر سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه مترتب است اما بازدهی رتبه یک را داشته و همواره دارد. بنابر همین دلایل به نظر می‌رسد چشم انداز مناسبی در سه ماهه زمستان پیش رو خواهیم داشت و این موضوع به منزله رشد شارپی شاید تلقی نشود چون به انواع مختلف بورس در حال کنترل شدن است و مدیریت می‌شود. یعنی از سمت دولت، مجلس و یا حتی ارکان بورس شاخص را به دلایل مختلف مدیریت می‌کنند.
۹ ماه ابتدای سال به دلیل اتحاد سیاست‌ها، تصمیمات نابجا، غیرکارشناسی، خلق الساعه و گاهی مغایر با اهداف توسعه در حوزه بازار سرمایه و حتی چند گانگی بین مسئولان تصمیم‌گیر که نزدیک‌ترین مثال هم بحث الزام به تجدید ارزیابی شرکت‌ها بوده، تناقض آشکار است. به این صورت که از این سمت الزام به تجدید ارزیابی و از سمت دیگر عدم محدودیت هزینه‌های ناشی از افزایش هزینه استهلاک از لحاظ سازمان امور مالیاتی مورد پذیرش نیست. بنابراین این دوره متناظر و دوره استثنایی در سالیان گذشته در حوزه بازار سرمایه حکم بر این می‌کند که رفته رفته به نقطه تعادل در حال نزدیک شدیم و از یک ماه پیش تا به حال نزدیک به ۱۰ درصد شاخص کل ما رشد کرده است. البته این مورد به منزله رشد نیست بلکه جبران عقب ماندگی از گذشته است. درواقع شاخص از ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد به ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد کاهش پیدا کرده است. بنابراین با این جمع بندی انتظار می‌رود که ارزش شاخص بین ۳ تا ۳ و نیم واحد است اما با احتمال بسیار بالا تا پایان سال جاری رکورد ابتدای سال یعنی ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد شکسته خواهد شد.
حتی اگر شاخص به قله ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحد برسد هم تازه با سایر بازارها برابری می‌کند اما این حجم رشد نقدینگی حکم بر این می‌کند که منطبق بر رویه بورس در سال‌های گذشته روند بازار سرمایه جبرانی است و در یک رالی ۵ ساله بازار بورس عقب ماندگی خود نسبت به سایر بازارها را جبران خواهد کرد.

  • فردین آقابزرگی – مدیرعامل سبدگردان نیکان
  • شماره ۵۲۴ هفته نامه اطلاعات بورس

source

توسط khodrocamp.ir