رویارویی خودروسازان با خطر توقف تولید

هر چند در نامه اخیر رئیس انجمن قطعه سازان ایران به وزیر صمت فقط به وضعیت بغرنج زنجیره تأمین اشاره شده است، اما در صورت عدم رفع مشکل به نظر می رسد بازار خودرو باید شاهد رویارویی خودروسازان با خطر توقف تولید باشد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، رئیس انجمن قطعه سازان ایران، اصغر خسروشاهی طی نامه ای به وزیر صمت محمد اتابک علاوه بر تشریح وضعیت موجود نسبت به ادامه آن و خطر تعطیلی خط تولید قطعه سازان هشدار داده است.
مشکل ادامه دار ثبت سفارش و تخصیص ارز
در نامه دیگر بحث افزایش مطالبات و طولانی شدن فرآیند دریافت و فرسودگی ماشین آلات و افزایش نرخ ارز مطرح نیست، بلکه مسئله به فرآیند ثبت سفارش و تخصیص ارز مرتبط می شود. مشکلاتی که از اواخر بهمن ۱۴۰۲ آغاز و تا به امروز نیز ادامه داشته است. حتا سال گذشته در اوایل سال و در دوران صدارت علی آبادی ثبت سفارش به طور کامل و بیش از ۳ ماه به طور کامل متوقف شده است.
با توجه به نامه انجمن قطعه سازان ایران به نظر می رسد که زنجیره تأمین همچنان با این معضل دست و پنجه نرم می کند. ضمن اینکه تغییر قوانین از جمله عدم امکان ثبت سفارش تا زمان تخصیص ارز فرآیند تولید را بیش از پیش طولانی تر کرده است.
نامه قطعه سازان به وزیر صمت
در نامه قطعه سازان به وزیر صمت آمده است: «در ماههای گذشته وضعیت خریدهای خارجی قطعه سازان به دلیل مشکلات موجود در سامانه های مختلف در فرآیندهای ثبت سفارش دریافت نظر دستگاه و همچنین تأمین و تخصیص ارز متوقف شده است و پیش بینی می شود طی روزهای آتی خطوط تولید قطعات و متعاقباً خطوط تولیدی خودروسازان متوقف شود.
تاکنون جلسات متعددی در این خصوص با معاونان و مسئولان ذیربط در وزارت صمت تشکیل شده است و موارد به ایشان منتقل شده، اما تاکنون تغییر مثبت چشمگیری در این خصوص صورت نگرفته است.
به منظور حل مشکلات فعلی و جلوگیری از توقف تولید خودرو در کشور نیاز است تا به فوریت و با دستور مستقیم آن مقام اقدامات ذیل صورت پذیرد:
۱- سهمیه ارزی قطعه سازان به میزان تلرانس ۲۵ درصد مورد قبول سامانه قرار گیرد تا تمام ثبت سفارش جدید قابل اعمال باشند و ویرایش جهت ثبت سفارشات قبلی امکان پذیر شود.
۲- ارتباط سامانه های مختلف مانند سامانه جامع تجارت و سایر سامانه های داخلی وزارت صمت و بانک مرکزی در اسرع وقت برقرار شود.
۳- ترخیص های ۹۰ درصدی صورت گرفته توسط قطعه سازان در مصرف ارز ایشان لحاظ شود.
۴- به فوریت قانون عدم اجازه حمل کالا قبل از ثبت سفارش لغو شود.
مجدداً تأکید می شود در صورت عدم رفع عاجل مشکلات فوق طی روزهای آتی خطوط تولیدی قطعه سازان کشور با توقف کامل به دلیل عدم تأمین مواد اولیه داخلی روبرو خواهد شد.»
هشدار و تهدید
آنچه را در این نامه عنوان شده است هم می توان به نوعی هشدار و هم نوعی تهدید به شمار آورد. خودروسازان با توجه به ممنوعیت واردات کالاهایی که تولید داخل دارند باید قطعات مورد نیاز را از تولیدکنندگان داخلی تأمین کنند. در صورتی که گفته های خسروشاهی صحت داشته باشد و روند فعلی منجر به تعطیلی خط تولید آنان شود، خودروسازان با دو مشکل و چالش عمده مواجه می شوند؛ از یک سو، باید قطعات وارداتی را با ارز جدید تهیه کنند و از سوی دیگر، نمی توانند چراغ تولید را خاموش کنند، اما امکان تهیه قطعه نیز وجود نخواهد داشت.
بنابراین یا باید از بازار تهیه کنند که با توجه به حجم مدنظر، بازار لوازم یدکی و قطعات هم دچار بحران تأمین و داستان ناترازی عرضه و تقاضا می شود یا اینکه دستور واردات فوری باید اخذ کنند. در هر صورت این فرآیند نیز آنان را دچار مشکل خواهد کرد.
در این میان به نظر می رسد پیش از هر اقدامی دولت باید در دستورالعملی که منجر به طولانی شدن فرآیند ترخیص و تولید می شود بازنگری کرده و برای کنترل و جلوگیری از مشکلات و فساد احتمالی راهکار دیگری پیدا کند.
اگر وضع موجود طبق گفته قطعه سازان ادامه پیدا کند، میزان تولید کاهش یافته و در نتیجه، هم به افزایش معوقات و تأخیر در تحویل و هم افزایش قیمت ها در بازار خودرو منجر خواهد شد.
انجمن قطعه سازان ایران بازار خودرو توقف تولید خودرو خودروسازان زنجیره تأمین قطعات خودرو
source