فولکس واگن ترنسپورتر؛ نگاهی به تاریخچه ون مشهور آلمانی

ون فولکس واگن که با نام فولکس واگن ترنسپورتر یا سری T شناخته میشود یکی از مشهورترین ونهای بازار بوده که اخیرا ۷۵ سالگی خود را گذرانده است. در این محتوا به سراغ تاریخچه این ون رفتهایم.
ونها همیشه یکی از پرطرفدارترین سگمنتهای خودرویی در سراسر دنیا خصوصا کشورهای اروپایی است. خودروهایی که به سبب ابعاد و نوع طراحی که دارند برای هر نوع کاربری از جمله حمل مسافر، استفاده شخصی، حمل بار و یا حتی کمپر شدن مناسب بوده هستند.

ون ترنسپورتر فولکس یکی از همین خودروهاست که درست مانند برادر کوچکترش یعنی بیتل یا همان فولکس قورباغهای خودمان محبوبیت بسیار زیادی در دنیا دارد. این خودروی ون برای اولین بار رسما در سال ۱۹۵۰ میلادی رونمایی شد و تاکنون توانسته است بیش از ۱۲ میلیون دستگاه را در سراسر دنیا به فروش برساند.
نسل اول، T1:


ون فولکس ترانسپورتر همانطور که اشاره کردیم برای اولین بار در سال ۱۹۵۰ دیده به جهان گشود تا به موازات بیتل راه موفقیت آمیزی را شروع کند. طراحی این نسل کاملا بر اساس بیتل رخ داده بود که المانهای دایرهای مانند چراغهای اصلی به همراه لوگو بزرگ فولکس واگن در نمای جلو خودنمایی میکردند. البته که فرم کلی به صورت یک مستطیل ساده بود.
ون فولکس نسل یک در بخش فنی به پیشرانهای هوا خنک با ۱.۱ لیتر حجم در بخش عقب مجهز شده بود که حداکثر ۲۴ اسب بخار قدرت داشت اما کمی بعد فولکس موتوری ۱.۵ لیتر را با ۵۴ اسب بخار جایگزین آن کرد. نکته جالب توجه اینجاست که این نسل ترنسپورتر تا اواخر قرن بیستم میلادی در برزیل همچنان تولید میشد و محبوبیت فوق العادهای داشت.
نسل دوم، T2:


فولکس واگن ترنسپورتر در سال ۱۹۶۷ میلادی با توقف تولید نسل اول وارد دومین نسل خود شد تا همچنان روند موفقیت آمیز این ون را ادامه دهد. طراحی ظاهری این نسل نیز همچنان با حفظ المانهای اصلی نسل اول روبرو شد البته تنها با کمی تغییرات از جمله کوچکتر شدن چراغهای جلو، اضافه شدن یک جلو پنجره باریک و البته یکپارچه شدن شیشههای جانبی. البته ابعاد و وزن این ون نیز نسبت به قبل بیشتر شده بود.
فولکس واگن در نسل دوم ترنسپورتر نسخه وانت آن را هم به بازار معرفی کرد و قلب تپندهاش را نیز با یک موتور ۲ لیتری هوا خنک که ۷۰ اسب بخار قدرت داشت عوض کرد. فولکس واگن T2 در واقع جزو آخرین فولکسهایی بود که از پیشرانه هواخنک بهره میفرد. این نسل از ترنسپورتر خوشبختانه با تعداد زیادی هم وارد کشورمان شد که اکنون به یکی از گزینههای کلاسیک عالی برای کسب و کارهای خیابانی و البته کلکسیونی تبدیل شده است.
نسل سوم، T3:


سومین نسل ترنسپورتر فولکس واگن در سال ۱۹۷۹ رونمایی شد که نسبت به نسلهای قبلی از تمام جهات دگرگون شده بود. طراحی ظاهری این نسل حالا مدرنتر شده و شکل کلی خودرو از آن حالت مستطیلی شکل جدا شده بود. در نمای جلو چراغها دوباره کوچکتر شده و با جلوپنجره خودرو به صورت یکپارچه داخل یک بخش مشکی رنگ واقع شده بودند، ضمن اینکه ابعاد هم بزرگتر شده بود.
فولکس واگن T3 همچنان پیشرانهاش در بخش عقب قرار داشت اما برای اولین بار قلب تپنده به صورت آب خنک شده بود که راندمان و پرفورمنس آن را بهتر از قبل کرده بود. این نسل ون فولکس در بخش امکانات هم کمی بهتر از قبل شده و مواردی همچون کولر و فرمان هیدرولیک برای اولین بار در آن قرار گرفت. این نسل هم در نسخههای اولیه توانست وارد کشورمان شده و به موفقیتش ادامه دهد.
نسل چهارم، T4:


چهارمین نسل از فولکس ترنسپورتر با شروع دهه نود میلادی یعنی سال ۱۹۹۰ رونمایی شد. خودرویی که میتوان آن را شروع کننده دوران مدرنیته ترنسپورتر دانست حالا با چهرهای جذابتر و بروزتر وارد میدان رقابت شد. برای اولین بار در تاریخ این ون موتور و متعلقات به بخش جاو راه پیدا کرده و همین مورد سبب شد تا خودرو پوزه کوتاهی داشته باشد.
در نمای جلوی این ون دیگر خبری از امضای کلاسیک فولکس یعنی چراغهای دایرهای نبود و فرم چراغها به صورت مستطیلی باریک در آمده بودند که با جلوپنجره همچنان یکپارچه بود. همچنین این نسل با کاربریهای گستردهتری نسبت به نسلهای پیشین تولید شد و برای اولین بار هم بر روی آن یک پیشرانه ۶ سیلندر ۲.۸ لیتری با ۲۰۱ اسب بخار قرار گرفت. این نسل هم توانست به صورت رسمی وارد ایران شود و بسیار نیز محبوب بوده و هست.
نسل پنجم، T5:


ترنسپورتر با عبور از نسل چهارم بالاخره در سال ۲۰۰۳ رسما وارد پنجمین نسل خود شد تا روند موفقیت آمیز و پرفروشش را ادامه دهد. طراحی ظاهری این نسل مطابق انتظار نسبت به نسل پیشین چندان تفاوت فاحشی نداشت اما بروزتر و زیباتر شده بود. ضمن اینکه فضای داخلی نیز مجللتر از قبل شده و راحتی بیشتری داشت.
ون فولکس واگن T5 در بخش فنی علاوه بر پیشرانههای بنزینی با قلبهای تپنده دیزلی هم وارد بازار شد که هر دو گیربکس دستی و اتوماتیک هم برای آن قابل انتخاب بودند. فولکس واگن این نسل را برای تاکید بر راحتی بیشتر سرنشینان و البته رانندگی مدرنتر نسلهای پیشین تولید کرد و همچنان کاربریهای مختلف خصوصا کمپر نیز برای این نسل قابل سفارش بودند.
نسل ششم، T6:


فولکس واگن در سال ۲۰۱۵ ششمین نسل ترنسپورتر را با کد T6 رونمایی کرد. خودرویی که حالا در دوران اوجش با مدرنترین و زیباترین طراحی ممکن روبرو شده و تقاوتهای زیادی را با نسل قبل پیدا کرده بود. در نمای جلو حالا چهره این خودرو خشنتر از قبل شده و جلوپنجره هم بزرگتر از قبل شده بود.
ترنسپورتر نسل شش در بخش قوای محرکه نیز با نسخههای مختلف تولید شد که همچنان قدرت بالا و تواناییهای حرکتی زیاد از نقاط قوت آن محسوب میشد. این خودرو در کشورهای اروپایی موفقیت بسیار بالایی را کسب کرد اما در سایر نقاط جهان چندان نتوانست راه نسلهای پیشین را ادامه دهد.
نسل هفتم، T7:


سرانجام فولکس واگن هفتمین نسل از ون محبوب و پرفروش خود را در سال ۲۰۲۱ رونمایی کرد. این نسل از ون فولکس تا به حال مدرنترین و تکنولوژیک ترین نسخه از ترنسپورتر بوده و از نظر طراحی ظاهری نیز کشیدهتر و تهاجمیتر از قبل شده است. فرم چراغها باریکتر و کشیده شده و جلوپنجره نیز به صورت دو قسمتی درآمده است.
ترنسپورتر T7 برای اولین بار با پیشرانههای پلاگین هیبرید هم تولید شده تا این خودرو هم پس از ده ها سال به زمره خودروهای نیمه پاک قدم بگذارد. همچنین از نظر سطح امکانات این نسل پر آشنترین ترنسپورتر تاریخ تا به اکنون بوده و همچنان روند موفقیت آمیز اجداد خود را ادامه داده است.
فولکس واگن ID. Buzz :


بسیاری فکر میکنند ID. Buzz نیز جزو نسلهای ترنسپورتر محسوب میشود اما این ون تمام برقی اولین تلاش رسمی فولکس واگن در خودروهای تمام الکتریکی بوده که با الهام از ترنسپورتر ساخته شد. فولکس واگن ID. Buzz یک ون تمام برقی است که به عنوان بخشی از سری ID. این برند در سال ۲۰۲۲ در دو مدل مسافری (Passenger) و مدل باری (Cargo) معرفی شد.
این ون بر اساس پلتفرم مدولار MEB فولکس واگن ساخته شده و از باتریهای لیتیوم – یونی بهره میبرد. امکانات پیشرفتهای نظیر فناوری خودران، نمایشگرهای دیجیتال و … در آن قرار گرفته است. ون ID. Buzz نشان از آن دارد که فولکس واگن با استفاده از میراث جاودان خود قدمی بلند به سمت آیندهای سبزتر و پایدارتر برداشته است.
تلگرام
و
اینستاگرام
اسب بخار دنبال کنید.
source