در سال ۱۳۹۷ با تصمیم دولت در جهت ساماندهی و بالا بردن امنیت معاملات تجاری٬ سامانهی نیما راهاندازی شد و یک نرخ جدید دلار به نام دلار نیمایی به عنوان ارز قابل استفادهی تجار عرضه شد.
اما همانطور که در روزهای پیش شاهد بودیم با تصمیم و سیاستهای جدید بانک مرکزی از تاریخ ۲۴ آذر این ارز به طور کلی از دسترس خارج شد تا شوک جدیدی به فعالین اقتصادی وارد شد.
به طور مثال تاجری که تا روزهای قبل با دلار نیمایی ۴۲۰۰۰ تومان فعالیتهای اقتصادی خود را انجام میداد امروز باید با نرخ توافقی که در حال حاضر حدود ۶۰۰۰۰ تومان است به کار خود ادامه دهد که این به معنی گرانتر شدن هزینههای تمام شده برای اوست.
حذف ارز نیمایی بر چه نوع خودروهایی تاثیر میگذارد؟
هم خودروسازان و مونتاژ کاران و هم واردکنندگان تا این تاریخ از ارز غیر آزاد استفاده کردهاند؛ به طور مثال خودروسازها و مونتاژ کارها از دلار نیمایی و واردکنندگان خودرو از ارز ets استفاده میکردند که اختلاف فاحشی با دلار بازار آزاد داشت. (ارز ets کمی از ارز نیمایی گرانتر است ولی همچنان اختلاف زیادی با ارز آزاد دارد)
حال با توجه به این توضیحات باید گفت که قیمت تمام شده برای تمامی حالات گرانتر تمام میشود؛ یعنی شرکتهایی مانند ایرانخودرو و سایپا باید قطعات خود را گرانتر بخرند٬ مونتاژ کارانی مانند کرمانموتور و مدیرانخودرو باید قطعات و اجزای مختلف را گرانتر وارد کنند و شرکتهای وارد کننده مانند معینخودرو و کوشا خودرو باید خودروها را گرانتر بخرند و وارد کشور کنند و نتیجهی کار یک گرانی قطعی است!
البته شاید شرکتهایی مانند ایرانخودرو و سایپا به راحتی نتوانند(اجازه نداشته باشند) محصولات خود را گران کنند و به زیان انباشته خود بیفزایند ولی شرکتهای خصوصی راهی جز گران کردن محصولات خود ندارند.
تاثیر گرانی خودروهای صفر بر دیگر خودروها
در صورت گران شدن انواع خودروهای صفر قطعا موج گرانی به خودروهای کارکرده هم خواهد رسید و کل بازار رو به بالا پیش خواهد رفت. اما پیشبینی میشود که با توجه به روند واردات و کمبود نقدینگی بازار٬ خودروهای کارکرده تاثیر کمتری را نسبت به خودروهای صفر بگیرند ولی در هر صورت باید منتظر گران شدن آنها باشیم.
source