بی توجهی بازار خودرو به افزایش قیمت ها

بی توجهی بازار خودرو به افزایش قیمت ها
بی توجهی بازار خودرو به افزایش قیمت ها

با توجه به استقبال از سهام خودرویی در بازار اوراق بهادار و عدم اثرگذاری شوک آمیز اصلاح قیمت کارخانه در بازار آزاد، به نظر می رسد بازار خودرو از یک سو، خود را برای کاهش قیمت ها در آینده آماده می کند و از سوی دیگر، انتظار چنین وضعیتی را داشته است.


تیگو 8 پلاگین


تیگو 8 پلاگین

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، برخلاف تصور برخی کارشناسان و هیاهویی که دلال ها و واسطه ها ایجاد کرده بودند، بازار خودرو با شوک افزایش قیمت ها مواجه نشده است. این وضعیت با اوایل سال گذشته و همچنین اواخر اسفند ۱۴۰۱ به هیچ عنوان قابل مقایسه نیست. در آن مقطع، پیرو برخی شایعه‌ها مبنی بر افزایش ۸۰ درصدی، بازار خودرو به سرعت با شوک و سیر صعودی قیمت ها همراه شد.

یک درخواست با دو واکنش

اواخر سال ۱۴۰۱ اعلام شد که شورای رقابت با افزایش قیمت ۸۰ درصدی خودروها موافقت کرده است. این خبر به سرعت، شوک سنگینی به بازار وارد کرد. البته معاون اول دولت سیزدهم، محمد مخبر، مانع شد و افزایش قیمت ها را به صورت میانگین تا ۴۹ درصد کاهش داد.

در این میان، خودروسازان و قطعه سازان اعتقاد دارند اگر این دخالت صورت نمی گرفت، از یک سو، تولیدکنندگان نه تنها با افزایش زیان انباشته مواجه نمی شدند، بلکه با خروج از زیان‌دهی مسیر آزادسازی قیمت ها و خصوصی سازی هموار و کوتاه تر می شد.

اما انتشار همین خبر و پیش از ابلاغ رسمی قیمت ها باعث شوک شدید، آشفتگی و سرعت گرفتن افزایش قیمت ها در بازار شد، به نحوی که، برعکس رویه هر ساله، قیمت ها از دومین هفته فروردین با سیر صعودی سریع همراه شدند. این مسئله باعث شد اواخر همان ماه، وزیر وقت صمت به مجلس احضار و دو هفته بعد استیضاح و برکنار شود.

این در حالی است که این بار نیز انجمن خودروسازان طی نامه ای به معاون اول رئیس جمهور، محمدرضا عارف، باز هم خواستار صدور مجوز افزایش ۷۰ تا ۸۰ درصدی محصولات دو خودروساز بزرگ شده بود، اما برخلاف سال گذشته این بار بازار تکان نخورد و واکنشی به این موضوع نشان نداد. بازار فهمیده است که این میزان درخواست به هیچ عنوان تأیید نمی شود و با اعدادی میانگین و کم‌تر از آن  موافقت می شود. با این حال و با درک این موضوع نیز نه تنها شوکی به بازار وارد نشده است، بلکه طی روزهای گذشته و پیش از اجرایی شدن این قیمت ها، سهام خودرویی بازار اوراق بهادار با رشد ۲ درصدی نیز همراه شده است.

این روند نشان می دهد که اعمال نرخ های جدید منجر به سوداگری و دلالی نخواهد شد. به بیان دیگر، استقبال از سهام خودرویی های بورس و همچنین عدم اثرپذیری از افزایش قیمت ها نشان می دهد که تقاضاهای مصرفی نیز امیدوار هستند که با کوتاه شدن دست واسطه و بازگشت سرمایه به چرخه تولید، این سیکل معیوب ترمیم و منجر به افزایش تولید و عرضه شود.

source

توسط khodrocamp.ir