آیا اتابک به سمیه می رسد؟
بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم در حالی آغاز شده است که از رفت و آمدهای وزیر پیشنهادی صمت به کمیسیون های مختلف مجلس نمی توان از اخذ رأی اعتماد وی اطمینان داشت؛ آیا اتابک به سمیه می رسد؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پزشکیان امروز، ۲۷ مرداد ۱۴۰۳، در قامت رئیس جمهور راهی مجلس شده است تا علاوه بر تشریح برنامه های دولت، از وزرای پیشنهادی خود دفاع کند.
طبق ماده ۲۰۴ آیین نامه داخلی مجلس، ابتدا برنامه و خط مشی و اصول کلی دولت و ترکیب هیئت وزیران مورد بررسی قرار می گیرد؛ رئیسجمهور به مدت دو ساعت و ۳۰ دقیقه فرصت برای تشریح برنامه دولت، معرفی وزیران و دفاع از وزرای پیشنهادی دارد. پس از آن مجلس به بررسی برنامه دولت و ترکیب هیئت وزیران با اظهارات ۵ نفر از نمایندگان مخالف و ۵ نفر از نمایندگان موافق با حفظ ترتیب یک نفر مخالف و یک نفر موافق و هر کدام برای مدت ۱۵ دقیقه می پردازد.
سپس مجلس وارد بررسی برنامه ها و صلاحیت هر یک از وزیران به ترتیب حروف الفبای وزارت خانه می شود. در مورد هر وزیر دو نفر از نمایندگان مخالف و دو نفر از نمایندگان موافق هر کدام برای مدت ۱۵ دقیقه فرصت خواهند داشت. پس از آن، وزیر و در صورت صلاحدید رئیسجمهور به مدت ۳۰ دقیقه برای دفاع از برنامه و صلاحیت وزیر مطروحه وقت خواهند داشت.
رئیسجمهور می تواند با استفاده از وقت وزیران در پایان و به طور یکجا از آنان دفاع کند. پس از آن رأی گیری، شمارش و اعلام نتیجه آرا برای همه وزرا صورت خواهد گرفت. بر این اساس، مجلس امروز بعد از پایان بررسی کلیات برنامه پیشنهادی دولت، وارد بررسی صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی می شود که اسامی آن ها به ترتیب حروف الفبای وزرات خانه ها به شرح زیر است:
- وزارت آموزش و پرورش؛ علیرضا کاظمی
- وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ ستار هاشمی
- وزارت اطلاعات؛ حجتالاسلام والمسلمین سید اسماعیل خطیب
- وزارت امور اقتصادی و دارایی؛ عبدالناصر همتی
- وزارت امور خارجه؛ عباس عراقچی
- وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی؛ محمدرضا ظفرقندی
- وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی؛ احمد میدری
- وزارت جهاد کشاورزی؛ غلامرضا نوری قزلجه
- وزارت دادگستری؛ امین حسین رحیمی
- وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح؛ عزیز نصیرزاده
- وزارت راه و شهرسازی؛ فرزانه صادق مالواجرد
- وزارت صنعت، معدن و تجارت؛ محمد اتابک
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ حسین سیمایی صراف
- وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ سید عباس صالح شریعتی
- وزارت کشور؛ اسکندر مؤمنی
- وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی؛ محمدرضا صالحی امیری
- وزارت نفت؛ محسن پاکنژاد
- وزارت نیرو؛ عباس علی آبادی
- وزارت ورزش و جوانان؛ احمد دنیامالی
برنامه های خودرویی محمد اتابک برای تصدی صمت
در این میان، وزیر صمت پیشنهادی نیز پیش از آغاز بررسی صلاحیت ها، برای تشریح برنامه های خود به کمیسیون های مختلف مجلس رفته و با اعضای آن ها گفتوگو کرده است.
اتابک در برنامه های خود خودرو را در ذیل کالاهای بادوام تعریف کرده است؛ برنامه های خودرویی محمد اتابک برای تصدی صمت قیمتگذاری، واردات، تولید اقتصادی، مشارکت خارجی، ایجاد و توسعه ابربنگاهها، کاهش قیمت تمامشده، ادغام و هوشمندسازی نظارت بر بازار خلاصه می شود.
اما با توجه به نظر کمیسیون های مختلف مشخص نیست که وی می تواند از مجلس رأی اعتماد اخذ کند یا خیر؟ کمیسیون صنایع می گوید که وی ناپلئونی تونسته است نظر اعضا را جلب کند. کمیسیون برنامه و بودجه روی خوشی به وی نشان نداده است، کمیسیون اقتصادی موافق وی بوده است.
در این میان، هفته گذشته، نماینده شیراز و زرقان و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی پیش بینی کرده است که مجلس به وزرای پیشنهادی برای چهار وزارتخانه اقتصاد، صمت، نفت و راه و شهرسازی رأی اعتماد نخواهد داد.
جعفر قادری وزرای پیشنهادی برای وزارتخانههای راه و شهرسازی، صمت و نفت را نسبت به اهمیت این حوزهها چهرههایی ضعیف میداند. در مورد نامزد وزارت اقتصاد هم قادری معتقد است وزیر پیشنهادی این حوزه، در صورتی شانس تأیید صلاحیت خواهد داشت که مجلس را به پرهیز از کار سیاسی و جناحی متقاعد سازد.
در این شرایط مجلس باید هر چه زودتر تکلیف وزیر صمت را مشخص کند. مشکلات بازار خودرو از ابتدای سال جاری بیشتر شده است. با توجه به احتمال تغییر تیم و ترکیب معاونان وزارت صمت و تغییرات احتمالی در جاده مخصوص به نظر می رسد که یک ماهه آینده نیز به این امر اختصاص خواهد یافت.
بنابراین تعلل بیشتر در کنار کاهش تولید و نامشخص بودن وضعیت واردات و افزایش فشار مشکلات مالی، باعث سردرگمی و بلاتکلیفی بازار خودرو خواهد شد. این مسئله می تواند در ماه های باقی مانده و در اولین سال از حضور دولت، به شدت آن ها را تحت فشار و اعتراضات مردمی و سیاسی قرار بدهد.
دولت چهاردهم رأی اعتماد وزرای دولت چهاردهم محمد اتابک مسعود پزشکیان
source