رشد سهام تویوتا، هوندا و نیسان در پی توافق تجاری عظیم ترامپ با ژاپن

دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا، از امضای یک توافق تجاری «عظیم» با ژاپن خبر داد که تعرفههای گمرکی خودروهای ژاپنی را به ۱۵ درصد کاهش میدهد و در مقابل، ژاپن متعهد به سرمایهگذاری ۵۵۰ میلیارد دلاری در آمریکا شده است. این خبر باعث جهش چشمگیر سهام شرکتهای خودروسازی ژاپنی مانند تویوتا، هوندا و نیسان در بازارهای جهانی شد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، روز سهشنبه ۱ مرداد ۱۴۰۴ (۲۳ ژوئیه ۲۰۲۵)، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در پستی در شبکه اجتماعی تروث سوشال از امضای آنچه او «بزرگترین توافق تجاری تاریخ» با ژاپن خواند، خبر داد. این توافق که پس از ماهها مذاکرات فشرده بین واشنگتن و توکیو به دست آمده است، تعرفههای گمرکی بر خودروها و قطعات خودرویی ژاپنی را از ۲۵ درصد به ۱۵ درصد کاهش میدهد و از اعمال تعرفههای جدید بر سایر کالاهای ژاپنی از اول اوت (۱۱ مرداد) جلوگیری میکند. در مقابل، ژاپن متعهد شده است که ۵۵۰ میلیارد دلار در اقتصاد آمریکا سرمایهگذاری کند، ۱۰۰ هواپیمای بوئینگ خریداری کند، خرید برنج آمریکایی را ۷۵ درصد افزایش دهد و ۸ میلیارد دلار در محصولات کشاورزی و سایر کالاهای آمریکایی هزینه کند.
این توافق، که به گفته، نخستوزیر ژاپن، «پایینترین نرخ تعرفه در میان کشورهای دارای مازاد تجاری با آمریکا» را به ارمغان آورده، واکنش مثبتی در بازارهای مالی ایجاد کرد. شاخص نیکی ۲۲۵ ژاپن در روز چهارشنبه ۳.۵ درصد رشد کرد و به بالاترین سطح خود در یک سال اخیر رسید. سهام شرکتهای خودروسازی ژاپنی نیز شاهد جهش قابلتوجهی بود. سهام تویوتا (TM) با ۱۴.۳۴ درصد افزایش به ۱۹۳.۶۸ دلار، هوندا (HMC) با ۱۱.۱۵ درصد رشد به ۳۳.۹۱۵ دلار و نیسان (NSANY) با ۸.۲۸ درصد افزایش به ۴.۵۶ دلار رسید. این رشد در حالی رخ داد که شاخصهای والاستریت نیز در معاملات اولیه روز چهارشنبه صعود کردند، بهطوری که شاخص داو جونز ۰.۳۶ درصد افزایش یافت و به ۴۴۶۶۱.۱۲ واحد رسید.

ترامپ در اظهارات خود در کاخ سفید این توافق را «نقطه عطفی برای احیای تولید در آمریکا» توصیف کرد و افزود: «ژاپن بازار خود را به روی خودروها، کامیونها، برنج و سایر محصولات کشاورزی آمریکایی باز خواهد کرد و این توافق صدها هزار شغل در آمریکا ایجاد میکند.»
او همچنین تأکید کرد که ۹۰ درصد سود حاصل از این سرمایهگذاری به آمریکا تعلق خواهد گرفت.
با این حال، این توافق انتقاداتی را نیز در آمریکا به دنبال داشت. مت بلانت، رئیس شورای سیاستگذاری خودروسازی آمریکا (AAPC)، که نماینده شرکتهای جنرال موتورز، فورد و استلانتیس است، این توافق را «معاملهای بد» برای صنعت خودروسازی آمریکا خواند. وی استدلال کرد که کاهش تعرفهها برای خودروهای ژاپنی که «تقریباً هیچ محتوای آمریکایی» ندارند، در حالی که خودروهای تولیدشده در کانادا و مکزیک همچنان مشمول تعرفه ۲۵ درصدی هستند، به ضرر خودروسازان آمریکایی و کارگران این صنعت است.
ابعاد توافق و تأثیرات آن

ژاپن، بهعنوان بزرگترین بازار صادراتی خودرو به آمریکا، در سال ۲۰۲۴ حدود ۱.۳ میلیون خودرو به این کشور صادر کرد که ۲۸.۳ درصد از کل صادرات این کشور به آمریکا را تشکیل میداد. خودروهای ژاپنی، از جمله مدلهای محبوب تویوتا مانند RAV4 و پریوس و هوندا سیویک، بخش قابلتوجهی از بازار خودروی آمریکا را در اختیار دارند. پیش از این توافق، تعرفههای ۲۵ درصدی که از آوریل ۲۰۲۵ اعمال شده بود، فشار مالی سنگینی بر خودروسازان ژاپنی وارد کرده بود، بهطوری که تویوتا گزارش داد در دو ماه گذشته ۱.۲ میلیارد دلار زیان دیده است.
این توافق نهتنها تعرفه خودروها و قطعات خودرویی را کاهش میدهد، بلکه ژاپن را از اعمال تعرفههای ۵۰ درصدی بر فولاد و آلومینیوم معاف نمیکند، موضوعی که همچنان مورد انتقاد مقامات ژاپنی است. علاوه بر این، ژاپن متعهد شده است که آزمایشهای ایمنی اضافی بر خودروهای وارداتی آمریکایی را حذف کند، امری که به گفته ترامپ، فروش خودروهای آمریکایی در ژاپن را تسهیل خواهد کرد.
با این وجود در حالی که این توافق برای خودروسازان ژاپنی یک پیروزی محسوب میشود، تحلیلگران معتقدند که تأثیر آن بر مصرفکنندگان آمریکایی ممکن است به افزایش قیمت خودروها منجر شود. به گفته آلن هایگ، مشاور صنعت خودرو، خودروسازان ژاپنی احتمالاً هزینههای تعرفه ۱۵ درصدی را به قیمت خودروهای خود در آمریکا اضافه خواهند کرد، هرچند این افزایش ممکن است بهصورت تدریجی و در تمام مدلها اعمال شود تا تأثیر آن بر مصرفکننده کمتر مشهود باشد.
تویوتا دونالد ترامپ نیسان هوندا
source