وضعیت شکننده بازار خودرو

وضعیت شکننده بازار خودرو
وضعیت شکننده بازار خودرو

وضعیت نگران کننده و رو به وخامت صنعت خودروسازی را باید جدی گرفت. اگر تا پیش از این برخی منتقدان و کارشناسان به اعتراض ها و انتقادها و درخواست های این صنعت اهمیتی قائل نبودند، گزارش اخیر اتاق بازرگانی ایران و حمایت شورای رقابت از آن‌ها نشان دهنده وخامت اوضاع است.






به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، طی هفته های اخیر فعالان صنعت خودروسازی کشور با ابزارها و روش های متفاوت و مختلف تلاش کرده اند تصویری واضح از اوضاع به شدت نگران کننده و شکننده وضعیت صنعت خودروسازی کشور ارائه کنند.

در این شرایط، اعداد و ارقام جدید از میزان زیان انباشته و بدهی، شکاف بازار نیز منتشر شد. اعدادی که همگی با رشد همراه شده بودند، اما این رشد نه تنها جای امیدواری ندارد، بلکه مخرب تر شدن دخالت ها و اثرات سرکوب قیمتی به نفع بخش رانتی بازار را نشان می دهد. اقتصاد دستوری میزان بدهی و زیان انباشته خودروسازان را به ۶۰۰ همت رسانده است. شکاف بازار نیز به ۶۰۰ همت رسیده است.

به رغمی که اعلام می شود دو خودروساز بزرگ به تزریق ۲۰ همت نقدینگی نیاز دارند. قطعه سازان نیز اعتقاد دارند که آن‌ها نیز به همین میزان نقدینگی احتیاج دارند. در غیر این صورت و ادامه وضع موجود تا پایان تابستان حداقل ۴۵۰ هزار شغل با خطر جدی تعدیل و تعداد زیادی از واحدهای تولیدی با تعطیلی همراه خواهند شد. تصویر این وضعیت در بازار خودرو کاملاً به چشم می آید. هیچ عاملی، دیگر باعث تحرک ولو اندک در بازار نمی شود. نه افزایش قیمت ها و نه نوسان نرخ ارز و نه هیچ عامل دیگری طرف تقاضا را تحریک نمی کند.

در این میان شاید به دلیل تکرار ادعاهای خودروسازان و قطعه سازان و عدم باور از سوی برخی نهادها و متولیان و همچنین ایجاد فاصله میان مصرف کننده و تولیدکننده، این اظهار نگرانی چندان جدی گرفته نمی شد. به خصوص این‌که در این سال ها سیاست گذار با توجه به در اختیار داشتن ابزارهای برتر، فضای روانی مصرف کننده را به سمتی هدایت کرده است که آن‌ها احساس می کنند این خودروساز است که اجازه خودرودار شدن به آن‌ها نمی دهد.

در این شرایط گزارش چندی پیش پژوهشکده پولی و بانکی درباره کاهش موجود انبار خودروسازان نشان داد که وضعیت مناسب نیست.

گزارش اخیر مرکز پژوهای اتاق بازرگانی ایران نیز مهر تأییدی بر این وضعیت خردکننده به شمار می آید. وضعیتی که باید بسیار جدی گرفته شود. در غیر این صورت باید قید خودروسازی را زد و برای خداحافظی با آن آماده شد.

آن‌چه از وضعیت این صنعت برمی آید این است که اوضاع نامساعد اقتصادی و افزایش فشارها و همچنین عواملی مانند قطعی مکرر برق، نوسان نرخ ارز، افزایش هزینه های تولید در کنار سرکوب قیمت ها به دلیل جلوگیری از بروز بحران، در حال خشکاندن دومین صنعت مهم کشور بعد از نفت است.

البته فشارهای سال های اخیر به نوعی مردم را به این صنعت بی حس کرده و عملاً شاید بود و نبودشان را بی تفاوت کرده است. این هم یکی دیگر از دستاوردهای اقتصاد رانتی – دستوری است که نه تنها به صنعت بلکه به مردم تحمیل شده است.

در این شرایط به نظر می رسد وزارت صمت به جای خط و نشان کشیدن، دخالت ها و مصلحت بازی ها بهتر است هر چه زودتر بساط خود را از جاده مخصوص جمع کرده و اجازه بدهند هم مردم و هم خودروسازان نفس بکشند.

source

توسط khodrocamp.ir