خطر عقب نشینی مشتریان مؤثر سایپا

فردا (دوشنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۴) جلسه هیئت واگذاری برای تعیین تکلیف واگذاری سهام تودلی خودروسازان در حالی برگزار خواهد شد که وضعیت فعلی اقتصاد کشور و ابهام در آینده، خصوصی سازی را با خطر عقب نشینی مشتریان مؤثر سایپا و انحراف از مسیر اصلی مواجه کرده است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پس از انتشار نامه مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور در خصوص روند واگذاری سهام تودلی این شرکت ها، یک مقام آگاه در هیئت واگذاری، از نشست این هیئت در ۳۰ تیر ماه به ریاست وزیر امور اقتصادی و دارایی خبر داده و به ایرنا گفته است: «در این جلسه آخرین وضعیت واگذاری ها از جمله عرضه سهام تودلی نمادهای خودرو و خساپا مورد بررسی قرار می گیرد. به گفته این مقام آگاه، احتمال حصول نتیجه نهایی در این خصوص بسیار بالاست و هر چه تصمیم هیئت واگذاری باشد، لازمالاجرا خواهد بود.»
سکوت خریداران سایپا
این در حالی است که بعد از نامه شیخ زاده، مدیرعامل سایپا، به سازمان بورس به نظر می رسید که بار دیگر تحرک خریداران اصلی سایپا آغاز شود، اما آنگونه که شنیده می شود از یک سو، خریدارانی که دستی در صنعت و خودروسازی دارند با توجه به وضعیت فعلی کشور، فعلاً تمایل و علاقه خود نسبت به خرید ۴۲ درصد سهام بلوکی سایپا را از دست داده اند و از سوی دیگر، براساس شنیده ها اهلیت بابک زنجانی هم تأیید نشده است.
این در حالی است که طبق ماده ۵ قانون برنامه هفتم توسعه باید خصوصی سازی صورت بگیرد و وزارت اقتصاد نیز مکلف شده است راهکارهایی را برای هدایت صحیح سهام بنگاههای اقتصادی به سمت مردم در پیش بگیرد.
یکی از این اقدامات که باید تا پایان سال جاری انجام شود، به شفافیت سهامداری و واگذاری سهام های تودلی شرکت های بزرگ اختصاص دارد، که براساس قانون به منظور جلوگیری از ایجاد ساختارهای غیرشفاف از طریق تملک سهام شرکت های اصلی توسط شرکت های فرعی و وابسته به آنها ذینفعان واحد شرکت های اصلی یادشده را مشخص و سهام قابل واگذاری را تعیین نموده و مطابق با فهرست اعلامی این وزارت سهام موردنظر را با رعایت سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی و قانون اجرای آن واگذار کنند.
با این حال به نظر می رسد شرایط امروز اقتصاد کشور، خریداران مؤثر سایپا را وادار به عقب نشینی و بازنگری در سیاست خرید سهام این شرکت کرده است. پیش از این، کارشناسان عواملی مانند نبود اهداف کیفی و استراتژی مدون در برنامه خصوصیسازی، وجود فساد، محیط کسبوکار نامساعد داخلی، نبود تعریف حمایتی شفاف از بهکارگیری سرمایهگذاری خارجی در فرآیند خصوصیسازی، بیثباتی اقتصاد کلان و اقتصاد سیاسی و ناکارآمدی حقوق مالکیت در کشور را اصلی ترین موانع در مسیر خصوصی سازی اعلام می کردند.
با این حال با اعلام آمادگی برخی شرکت ها به نظر می رسید که این بار خصوصی سازی خودروسازی در مسیر درستی قرار خواهد گرفت، اما از یک سو، سکوت و احتمال عقب نشینی صددرصدی و از سوی دیگر، وجود خریدارانی مانند بابک زنجانی آینده خصوصی سازی را با تردید همراه کرده است.
در این میان با توجه به نوع تفکر و اعتقاد وزیر اقتصاد، مدنی زاده، به بخش خصوصی که به تازگی نیز بر آن تأکید داشته است، انتظار می رود که در جلسه فردا زمینه بازگشت خریداران واقعی و توانمند به میز مذاکره را فراهم کند. در واقع می توان گفت آینده خصوصی سازی سایپا و ایران خودرو به جلسه فردای هیئت واگذاری بستگی دارد. از یک سو، باید امیدوار بود که تصمیم این هیئت منجر به اعلام حضور مجدد گزینه های مطرح و به اصطلاح «کننده» شود و از سوی دیگر، باید نگران عدم بازگشت و یکهتازی تنها گزینه باقیمانده و معلوم الحال و نامعلوم المال بود.
خصوصی سازی خودروسازی سایپا
source