عدم ترخیص خودرو در گمرکات چالش جدید واردکنندگان خودرو

عدم ترخیص خودرو در گمرک
عدم ترخیص خودرو در گمرک

به نظر می رسد شرایط کشور و اتفاقات اخیر و دستور صادرشده، اهمیتی برای سازمان ها و نهادهای مرتبط و دخیل در واردات خودرو ندارد و آن‌ها به همان رویه سابق این امر را وارد یک فرآیند فرسایشی کرده اند. در این شرایط عدم ترخیص خودرو در گمرکات را باید چالش جدید و جدی واردکنندگان خودرو دانست.






به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پس از حادثه انفجار بندر شهید رجایی در اوایل اردیبهشت سال جاری و تلفات سنگین به خودروهای دپوشده در این گمرک به نظر می رسید که فرآیند ترخیص و خروج از بنادر سرعت گرفته و این روند مسیر کوتاه تری را طی کند، چراکه این اتفاق از یک سو، منجر به وارد شدن خسارت های شدید به واردکنندگان شد و از سوی دیگر، روند تحویل و عرضه و کاهش فشار از بازار را با تأخیر همراه کرد.

فرصت ۱۰ روزه ترخیص خودروهای وارداتی

به همین دلیل اواخر اردیبهشت سال جاری رئیس کل دادگستری هرمزگان با اشاره به ضرب‌الاجل ۱۰ روزه قوه قضاییه به سازمان‌های استاندارد و محیط زیست برای کوتاه‌تر شدن فرآیند ترخیص خودرو‌های وارداتی گفت: «با توجه به مشکلات واردکنندگان و تجار حوزه خودرو به علت آزمون‌های تکراری محیط زیست و استاندارد، پیشنهاد شد که پس از انجام و تأیید آزمون‌های دقیق استاندارد و محیط زیست برای یک مدل از خودرو، آزمون مجدد برای سایر خودرو‌های همان مدل انجام نشود تا از معطلی‌های غیرضروری و رسوب کالا جلوگیری شود و هزینه‌های اضافی به مصرف‌کننده نهایی تحمیل نشود.»

با این حال نه تنها حادثه انفجار و ضرب الاجل قوه قضاییه، بلکه دستور صریح وزارت صمت به گمرکات مبنی بر افزایش سرعت ترخیص خودرو با ارزش گذاری علی الحساب از گمرکات کشور هم اثرگذار نبوده و ترخیص خودروها با همان چالش ها و مشکلات دست به گریبان بوده و واردکنندگان با دپوی روزافزون همراه شده اند. مشخص نیست که نهادها و سازمان های مرتبط و دخیل براساس چه مکانیزم و سیاستی مانع از سرعت گرفتن روند ترخیص خودروها از گمرکات کشور شده اند.

پیش از این، برخی کارشناسان معتقد بودند مشکل ترخیص خودروهای وارداتی می‌تواند ناشی از عوامل متعددی باشد، از جمله مسائل ارزی و سیاست‌های تجاری، نیاز به حمایت از تولید داخلی، مسائل مربوط به استانداردهای زیست‌محیطی و ایمنی، و همچنین مشکلات فنی در سامانه جامع تجارت باشد. همچنین، سوختگی اسناد گمرکی و قطعی سامانه جامع تجارت را نیز دلیل دیگر در پیچیدگی و طولانی شدن این فرآیند عنوان می کردند. با این حال، به نظر می رسد بی توجهی و عدم درک صحیح از شرایط کشور و همچنین بازار خودرو را باید موضوع اصلی در دپو خودرو در گمرکات به شمار آرود.

این امر نه تنها موجب افزایش نارضایتی مصرف کنندگان خواهد شد، بلکه هم درآمدهای دولت و هم ادامه فعالیت شرکت های واردکننده را، آن هم در وضعیت خطیر فعلی، با چالش های جدی و اساسی همراه می کند. باید دید که نهادهای مرتبط چه پاسخی برای شفاف سازی افکار عمومی و ایجاد سد و مانع در برابر ترخیص خودروهای وارداتی دارند؟

source

توسط khodrocamp.ir