
پیرو آنچه در جلسه وزیر صمت با قطعه سازان گذشته، مقرر شده است بسته حمایت از تولید در شرایط اضطراری به زودی ابلاغ شود. هنوز محتوای این بسته روشن نشده، اما پرسش این است که آیا بسته حمایت از تولید مشکل خودروسازان را حل می کند؟ یا اینکه راه برطرف شدن مشکلات بازار خودرو از مسیر دیگری عبور می کند.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، قطعه سازان به منظور بررسی شرایط و وضعیت صنعت خودروسازی کشور جلسه ای با وزیر صمت برگزار کردهاند. براساس گزارش ها، در این جلسه مهمترین چالش فوری صنایع خودروسازی و قطعهسازی کمبود نقدینگی ناشی از قیمت گذاری دستوری عنوان شد. مشکلات متعددی از جمله بدهیهای دولتی اعم از مالیات و بیمه، چکهای برگشتی نیز به عنوان تبعات آن معرفی شد.
لزوم تزریق نقدینگی
در این جلسه همچنین عنوان شد که جمع مطالبات معوق زنجیره تأمین از دو خودروساز بزرگ کشور به ۴۰ همت و مجموع مطالبات معوق از خودروسازان دولتی و خصوصی به ۵۰ همت میرسد و لازم است که فوراً دستکم ۲۰ همت آن به زنجیره تأمین تزریق شود؛ از این رو، چنانچه هر یک از دو خودروساز بزرگ کشور ۱۰ همت تزریق نقدینگی داشته باشند، میتوان از بحران فعلی عبور کرد.
افزایش زیان قیمت گذاری دستوری
بنا به گزارشی که وزیر صمت ارائه شده است، به دلیل معضلات قیمت گذاری دستوری منجر به تحمیل ۲۸۰ همت زیان انباشته به دو خودروساز بزرگ کشور و ۶۰۰ همت سوبسید سیاه (ناشی از تفاوت قیمتگذاری دستوری و بازاری) شده است. مطالبات معوق کل زنجیره تأمین خودروسازی به بیش از ۵۰ همت رسید؛ این شیوه قیمتگذاری ضمن تحمیل ضرر و زیان به قطعه سازان، به مردمی که دستشان از خودرو با قیمت کارخانهای کوتاه است نیز آسیب وارد کرده است.
نکته حائز اهمیت آن است که سالانه هفت میلیون معامله خودرویی در کشور انجام می شود که فقط یک میلیون آن خودروهای خروجی از کارخانه است.
دراین شرایط صنعت خودروسازی کشور همچنان با چالش ها و معضلات زیادی از جمله ناترازی انرژی، کمبود نقدینگی، کمبود ارز ، قیمتگذاری دستوری، عدم تمرکز سیاست گذاری و تعدد نهادهای مداخله گر رنج می برد.
درهمین شرایط ناترازی بازار خودرو و رکودی که دامن گیر آن شده است ، تنها با افزایش عرضه های پر تعداد و پی درپی درمان می شود. اما از یک سو وضعیت اقتصادی ناشی از سال های اخیر قیمت محصولات بازار را به شدت افزایش داده است و از سوی دیگر قفل مسیر ورودی خودرو به بازار مانع از خروج تقاضاهای دلالی شده است.
در این شرایط آیا بسته حمایت از تولید می تواند منجر به بهبود وضعیت شود؟ آیا واقعاً تزریق ۲۰ همت نقدینگی به خودروسازان موجب روان تر شدن چرخ های تولید می شود یا میزان بدهی آنها به زنجیره تأمین را کاهش خواهد داد؟
آیا واقعاً چالش هایی که در این سال ها گریبانگیر خودروسازی بوده است، با تصمیم های اورژانسی از میان خواهد رفت یا دولت باید به طور کل خود را از این صنعت کنار بکشد؟
نوشته آیا بسته حمایت از تولید مشکل خودروسازان را حل می کند؟ اولین بار در اسب بخار. پدیدار شد.
source