بازی تمرینی برای افزایش قیمت بنزین؟

بازی افزایش قیمت بنزین
بازی افزایش قیمت بنزین

سال های سال است که پیرو سیاست های پوپولیستی غیرمنطقی، نرخ بنزین به خاری در چشم دولت ها بدل شده است. اما به نظر می رسد با سه‌نرخی شدن گازوییل بازی تمرینی برای افزایش قیمت بنزین نیز آغاز شده است. آیا جامعه و مردم در شرایط فعلی کشش این افزایش را خواهند داشت؟ یا این‌که راهکارهایی دیگر مدنظر دولت و حاکمیت قرار دارد؟






به گزارش پایگاه خبر اسب بخار، با توجه به تصمیم جدید هیئت وزیران، جامعه ایران باید آرام آرام خود را برای افزایش قیمت بنزین آماده کند. اولین گام ها با گازوییل با سه نرخ سهمیه‌ای برداشته شده است. هیئت وزیران در مصوبه‌ای، عرضه گازوییل با سه نرخ سهمیه‌ای، نیمه‌یارانه‌ای و آزاد را تصویب کرده است. این سیاست با هدف مدیریت مصرف سوخت، کاهش قاچاق و اصلاح نظام یارانه‌های انرژی طراحی شده است. نرخ سهمیه‌ای برای حمایت از بخش‌هایی مانند حمل‌ونقل عمومی و کشاورزی حفظ شده، در حالی که، نرخ نیمه‌یارانه‌ای به‌عنوان گزینه‌ای میانی و نرخ آزاد برای مصرف مازاد یا بدون سهمیه در نظر گرفته شده است.

به نظر می رسد این اقدام تعمدی با گازوییل آغاز شده است. با توجه به تعداد مصرف کنندگان این نوع سوخت، واکنش های اعتراضی چندان گسترده نخواهد بود و در عین حال فرصت بررسی واکنش های احتمالی به سیاست گذاران را نیز خواهد داد.

با این حال همچنان این پرسش مطرح است که چرا تاوان ناکارآمدی و ناتوانی دولت ها را مردم باید پرداخت کنند؟ چرا هیچ گاه مسببان وضعیت امروز بازخواست نمی شوند؟ آیا همان افرادی که در زمستان ۸۳ با عنوان عیدی به مردم، تثبیت قیمت ها را بنیان گذاری کردند، امروز نباید در پیشگاه مردم محاکمه شوند؟

البته باید در نظر داشت ناترازی بنزین یکی از مهم‌ترین چالش‌های اقتصادی کشور به شمار می آید. این ناترازی ناشی از رشد مصرف بی‌رویه در برابر ظرفیت محدود تولید آن بوده و پیامدهایی همچون فشار بر بودجه دولت، افزایش آلودگی هوا و اتلاف منابع انرژی کشور را به همراه داشته است. بنا بر گزارش ها مصرف بنزین در چهار سال گذشته ۱۰ درصد رشد داشته است و براساس پیش‌بینی‌ها با ادامه این روند تا سال ۱۴۰۷ مصرف بنزین به روزانه ۱۷۰ میلیون لیتر می‌رسد.

اما آیا واقعاً با افزایش قیمت مصرف کنترل خواهد شد؟

هر چند ممکن است این اقدام منجر به کاهش آلودگی هوا و افزایش استفاده از خودروهای برقی و هیبریدی شود، اما آیا دولت با وضعیت فعلی توان کنترل اثرات تورمی و جلوگیری از اثرگذاری بر سطح عمومی قیمت ها را دارد؟

با این حال، آن‌گونه که اعلام شده است فعلاً دولت و حاکمیت برنامه ای برای افزایش قیمت بنزین ندارند، اما از یک سو، درآمدهای کشور و میزان تولید کفاف استفاده را نمی دهد و از سوی دیگر، همچنان شاهد یکی از ناعدلانه ترین سوبسیدها در نظام اقتصادی ایران خواهیم بود.

آیا افزایش قیمت بنزین با واریز به حساب شخصی اشخاص همراه می شود؟ به نظر می رسد واکنش ها به تصمیم گازوییلی جدید دولت برنامه آینده را مشخص خواهد کرد.

source

توسط khodrocamp.ir