آیا چین اجازه ورود خودروی ایرانی را به روسیه می دهد؟

به گفته کارشناسان با اجرای توافق تجارت آزاد ایران و اوراسیا، زمینه حذف کامل تعرفهها و تسهیل تجارت کالاهایی از جمله خودرو میان ایران و روسیه فراهم میشود. اما به رغم این موضوع، ابتدا باید دید که چین اجازه ورود خودروی ایرانی به روسیه را می دهد و یا بهتر، محصولات ایرانی توان ورود به بازار خودروی این کشور را دارند؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بعضی از کارشناسان اعتقاد دارند: «توافق تجاری آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا که از ۲۵ اردیبهشت سال ۱۴۰۴ وارد فاز اجرایی می شود، زمینه لازم برای ورود به بازارهای این منطقه را فراهم کرد.»
در این میان، صنعت خودروسازی و قطعهسازی بهعنوان یکی از حوزههای راهبردی و دارای ظرفیت بالفعل، جایگاه ویژهای در مناسبات جدید میان ایران و روسیه خواهد داشت. خودروسازی این کشور مانند ایران سابقه تولید ۲.۲ میلیون دستگاه خودرو را در کارنامه خود دارد، اما با آغاز تحریم ها که پس از درگیری نظامی روسیه با اوکراین اعمال شد، شرایط تولید و بازار خودروی این کشور به کلی دگرگون شد.
با تحریم ها، این کشور نیز با خروج شرکای خارجی و افت شدید تولید همراه شد. پس از بروز این بحران در صنعت روسیه ایران به سرعت دست به کار شد و تا به دلیل پیوند استراتژیک و همچنین تجربه ای که در مواجهه با تحریم ها به دست آورده بود، مانع افزایش فشار تحریم ها شود. به همین علت رفت و آمدها میان دو کشور زیاد شد. زنجیره تأمین با حضور در نمایشگاه خودرو مسکو نیز تلاش کرد تا توانمندی های و زمینه های همکاری را معرفی و فراهم کند.
خودروسازان بزرگ کشور نیز پیرو این تصمیم، یعنی کمک به روسیه سراغ تولید محصولاتی برای این کشور رفتند. تصمیم گرفتند که با توجه به در اختیار داشتن پلتفرم مشترک، محصول مشترک تولید کنند. محصولی با نام روسی نیز تولید شد، اما هیچ کدام باب میل بازار خودرو روسیه نشد. در مقابل چین با سرعت خیره کننده سهم اصلی و ۱۰۰ درصدی بازار را به دست آورد و صنعت خودروی روسیه را نیز فتح کرد.
با این تفاسیر این پرسش پیش می آید که آیا تعرفه ها، تنها مانع ورود خودروهای ایرانی به روسیه و کشورهای اورسیا بوده است یا اینکه محصولات ایرانی از نظر کیفی و فنی و به روز بودن قابلیت ورود به بازار این کشور را به دست نیاورده اند؟
آیا بازار خودروی روسیه به محصولات ریبرندشده چینی با نام ایرانی روش خوش نشان خواهد داد؟ وقتی محصولات چینی با کیفیت بهتر و به طور مستقیم امکان ورود به این کشور را دارند، آیا تمایلی به خرید محصولات چینی ایرانیزه شده وجود خواهد داشت؟
بنابراین باید دید که متولیان و مسئولان از فرصتی که این توافق تجاری به وجود می آورد، چگونه استفاده خواهند کرد. فعلاً که صنعت خودروسازی ایران درگیر ارز، ترخیص، کمبود انرژی و قطعی برق شده است؟ آیا این نوع صنعت توان ورود به بازارهای دیگر را دارد؟
بازار خودرو تجارت آزاد ایران و اوراسیا صنعت خودرو
source