به گزارش خبرنگار پرشین خودرو، فاجعه انفجار در بندر شهید رجایی به عنوان مهمترین بندر تجاری و یکی از دروازههای مهم واردات به کشور بدون شک بسیاری از صنایع را تحتتاثیر قرار داده است اما وقوع حادثه در این بندر به جهت نقش حیاتی که زنجیره تامین صنعت خودروی کشور دارد، میتواند تبعات مستقیم و غیرمستقیمی بر صنعت و بازار خودرو بگذارد.
بعد از وقوع انفجار در بندرعباس، انجمن خودروسازان ایران در نامهای به مدیرکل بانک مرکزی این رخداد را «شوک جدیدی» به صنعت خودرو توصیف کرد و خواستار صدور مجوز خرید بدون انتقال ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه تولید شد.
این درخواست در شرایطی مطرح میشود که خودروسازی ایران وابسته به قطعات و مواد اولیه وارداتی است و هر نوع اختلال در تامین ارز، ثبتسفارش یا ترخیص گمرک، قطعهسازی و به تبع آن خودروسازی را با چالش مواجه میسازد.
و حالا با انفجار در این بندر، شوکی جدید به صنعت خودرو وارد شده است، صنعتی که پیش از این نیز با محدودیت عدمتخصیص ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه دست و پنجه نرم میکرد با کمبود شدید مواد اولیه برای قطعهسازی و خسارت به خودروهای وارداتی، به طور قطع تحت تاثیر قرار میگیرد.
کارشناسان بارها اعلام کردند که سیاستهای سختگیرانه و متناقض ارزی، تعادلی شکننده در صنعت خودرو ایجاد کرده است که در روزهای اخیر با انفجار بندر شهید رجایی فرو ریخت و حالا با تشدید مشکلات ارزی و سامانهای، مواد اولیه تولید و زنجیره تامین میتواند پیامدهای گستردهتری را در صنعت خودرو به دنبال داشته باشد.
به همین منظور انجمن خودروسازان ایران در نامهای به محمدرضا فرزین، رئیسکل بانک مرکزی، با انتقاد از تداوم سیاست سختگیرانه این نهاد در زمینه انتقال ارز، اعلام کرده است که ادامه این رویکرد با وقوع حادثه بندر شهید رجایی دیگر توجیه اقتصادی ندارد بنابراین خواستار صدور مجوز خرید بدون انتقال ارز برای واردات قطعات و مواد اولیه تولید شده است تا با این راهکار علاوه بر جبران عدمتخصیص ارز دوماهه از سوی وزارت صمت و جبران شوک آتشسوزی بندر شهید رجایی، شرکتهای تامین کننده قطعات خطوط تولید خودروسازان بتوانند با واردات فوری اقلام و مواد اولیه ضروری خود جهت ادامه تولید، اقدام کنند.
حادثه بندرعباس و حالا درخواست خودروسازان برای تامین اقلام فوری زنجیره تولید خودروسازان در شرایطی مطرح میشود که پیش از این نیز انجمنهای قطعهسازی کشور نیز در نامه به وزیر صمت نسبت به عواقب مشکلات ارزی و کمبود مواد اولیه و توقف خطوط تولید هشدار داده بودند.
مشکلاتی که اگر چه از سال گذشته وجود داشت اما حالا تولیدکنندگان خودرو این مشکلات را با خود به سال جدید آوردهاند. دغدغهای که با انفجار رخ داده در انبار شهید رجایی بندرعباس میتواند ریشهدارتر شده و به شوک جدیدی در بازار خودرو تبدیل شود چراکه بیشتر قطعات وارداتی از امارات تامین میشوند و کالاهای وارداتی از این کشور نیز به بندر شهید رجایی میرفت و حالا این قطعات آسیب دیدهاند، اتفاقی که به گفته رئیس انجمن همگن قطعه سازی کشور میتواند مشکل تامین قطعه خودروسازان را پیچیدهتر و با برهم خوردن جریان عرضه و تقاضا، بازار خودرو را با شرایط جدید قیمتی روبرو کند.
در این مدت قطعه سازان و همچنین شرکتهای واردکننده خودرو به جهت ابهام در ابعاد حادثه و نبود اطلاعات دقیق از میزان خسارات اظهارنظر دقیقی نکردند با این وجود محمدرضا نجفیمنش معتقد است که در شرایطی که قطعه سازان با مشکلات جدی ارزی و تامین مواد اولیه و قطعات مواجه هستند، هرگونه خسارت حتی جزئی ناشی از این انفجار میتواند تبعات سنگینی را برای خطوط تولید خودروسازان و قطعه سازان به دنبال داشته باشد.
وی در گفتوگو با خبرنگار پرشین خودرو با ابراز تاسف از حادثه بندر شهید رجایی و خسارات انسانی ناشی از این انفجار تصریح کرد: باید همتی مضاعف از سوی مسئولان صورت گیرد تا هم خسارات ناشی از این حادثه در بخش قطعه سازی جبران شود و هم جریان ترخیص کالاهای دپو در گمرکات به خصوص در بخش قطعات و مواد اولیه مورد نیاز در این صنعت سرعت گیرد.
به گفته رئیس انجمن همگن قطعه سازی کشور تشدید مشکلات در خریدهای خارجی به دلیل چالشهای موجود در سامانههای مختلف ثبتسفارش، روند طولانی دریافت نظر دستگاههای ذیربط و همچنین مشکلات مرتبط با تامین و تخصیص ارز، این صنعت را با وقفه جدی روبهرو کرده است.
با بروز مشکلات اخیر قطعه سازان و از سویی حادثه اخیر در بندر شهید رجایی بندرعباس کارشناسان پیشبینی میکنند در چند ماه آینده، بازار خودرو با چالشهای جدی در زمینه عرضه مواجه شود و کمبود خودروهای وارداتی و اختلال در تولید خودروسازان داخلی به دلیل کمبود قطعات، احتمالا منجر به افزایش قیمتها خواهد شد.
بر اساس برآوردهای اولیه، میزان خسارت وارد شده به بندر شهید رجایی بین ۳ تا ۵ میلیارد دلار تخمین زده شده است البته بخشی از خسارت های ناشی از انفجار بندر شهید رجایی و آتش سوزی مهیب کانتینرها و انبار کالاها مربوط به خودروهای وارداتی به کشور است که حالا پس از چند روز از وقوع این حادثه و تصاویر منتشر شده از آسیب های وارد شده به این خودروها، جدیدترین گزارش ها خبر از آسیب به ۲۵۰۰ خودروی وارداتی در اثر این انفجار دارد. به گفته معاون دادگستری استان هرمزگان، برآورد تقریبی برای پرداخت خسارت به حدود ۲ هزار خودروهای آسیب دیده در بندر شهید رجایی رقمی در حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان است که حالا با اعلام دبیرکل سندیکای بیمهگران ایران مبنی بر اینکه فقط ۶۸۵ دستگاه از این ۲۵۰۰ خودرو بیمه بدنه داشتند، مشخص نیست تکلیف باقی خودروهای آسیب دیده چه خواهد شد.