درد و درمان خودروسازی در دستان دولت

صنعت خودروسازی ایران از جمله صنایعی است که عجایب زیادی دارد؛ صنعتی که با بیش از نیم قرن تجربه هنوز جایی در دنیا ندارد. نکته عجیب تر اینکه درد و درمان خودروسازی در دستان دولت و در واقع حاکمیت قرار دارد. یعنی همان طور که ورود دولت و نحوه مدیریت این صنعت را به انواع دردها مبتلا کرده است، خروجش می تواند درمان نهایی آن باشد.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، بسیاری از نهادها و سازمان های مرتبط و درگیر و دخیل مانند مردم در حالی از خودروسازان توقع تولید محصولات با کیفیت و با امنیت بالا را دارد که حکمرانی اقتصادی کشور دو دستی در مسیر آنها دست انداز ایجاد کرده است و مانع از حرکت درست و اصولی می شود. افزایش تعرفه واردات قطعات در سال گذشته و تغییر نرخ محاسبه ارز حقوق ورودی قطعات را می توان بخشی از این دست اندازها به شمار آرود.
البته این مشکل محصول یک روز و دو روز و این دولت و آن دولت نیست، بلکه محصول دیدگاه حاکم بر اقتصاد و صنعتی است که تا امروز موفق به کسب رضایت مردم از این صنعت نشده است.
در واقع خودروسازی که یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی کشور به شمار می رود، همیشه تحت تأثیر سیاستها و تصمیمگیریهای دولتی بوده است، اما در سالهای اخیر، این مشکلات این صنعت از جمله کیفیت پایین، قیمتگذاری دستوری، تحریمها، کمبود مواد اولیه و عقب ماندگی تکنولوژیک بیشتر خود را نشان داده و فشار مضاعفی بر این صنعت و مصرف کننده نهایی وارد کرده است.
دردهای خودروسازی ایران
دردهای خودروسازی ایران را می توان در قیمتگذاری دستوری، تحریمها و محدودیتهای فناوری، وابستگی به واردات قطعات، مدیریت ناکارآمد دولتی خلاصه کرد.
مدیریتی که طی سال های اخیر موفق به تحقق هیچ کدام از اهداف برنامه ریزی شده برای این صنعت نشده است. همچنین هیچ یک از راهکارها نیز منجر به نتیجه نشده و دسترسی بخش زیادی ازجامعه به خرید خودرو را مسدود و راه را طولانی تر کرده است.
درمان درد خودروسازی
در این شرایط بسیاری از کارشناسان درمان درد خودروسازی کشور را آزادسازی قیمتها، افزایش رقابتپذیری، جذب سرمایه داخلی و خارجی، افزایش سرمایه گذاری در تحقیق و توسعه می دانند.
نسخه اصلی برای شفای خودروسازی
بسیاری از کارشناسان خصوصیسازی واقعی را نسخه اصلی برای شفای خودروسازی می دانند. امری که تنها با خروج کامل دولت – حاکمیت از این صنعت محقق خواهد شد. به بیان ساده تر همانطور که ورود و افزایش میزان دخالت منجر به تحمیل بیماری های متعدد و مزمن به این صنعت شده است، خروج از آن نیز می تواند روند بهبود را مستمر کند و سرعت بدهد.
به بیان ساده تر رقابت پذیری، آزادسازی قیمت ها، سرمایه گذاری های جدید و مواردی این چنین تنها در سایه عبور خودروسازی از دولت میسر خواهد شد.
خودروسازان دولت در خودروسازی صنعت خودرو
source