بازار خودروی ایران در آستانه فرصت ویژه سرمایه گذاری

تا قطعی شدن نتیجه مذاکرات ایران و آمریکا هنوز نمی توان به طور قطعی پاسخی پیدا کرد، اما نفس این اقدام و حرکت در مسیری با چشم انداز روشن، بازار خودروی ایران را در آستانه یک فرصت ویژه برای سرمایه گذاری خارجی قرار داده است.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، تحریم های خارجی و تصمیم ها و سیاست گذاری های داخلی در سال های اخیر باعث شده است که فاصله صنعت خودروسازی ایران روز به روز نه با تولیدکنندگان برتر بلکه با رقبای منطقه ای و کشورهای همسایه نیز زیاد شود.
از یک سو عدم امکان ارتباط و همکاری مستقیم با خودروسازان مطرح منجر به ادامه تولید محصولات قدیمی شده است. محصولاتی که کیفیت آنها با نارضایتی عمومی همراه است. از سوی دیگر فرصت های بی شمار و بی نظیری را از بین برده و سوزانده است.
در سال ۹۷ آمریکا با توجه به جایگاه خودروسازی و برای به زانو درآوردن اقتصاد ایران، از برجام خارج و این صنعت را مستقیم تحریم کرد. ایران نیز برای جلوگیری از تحقق این هدف، با صرف هزینه های زیاد مانع از زمین خوردن آن شد. البته این مقاومت هزینه های زیادی را به بازار خودرو تحمیل کرد. برخی سیاست گذاری ها و راهکارها نیز شدت این هزینه ها را بیشتر کرد. در واقع می توان گفت تحریم های آمریکا در داخل به نفع واسطه های خرد و کلان و در خارج از کشور به نفع چین شد.
اما یک مسئله دیگر نیز تحریم ها به ایران تحمیل کرد؛ در کنار خروج شرکا و بلااستفاده شدن سرمایه گذاری های مشترک، مسیر سرمایه گذاری های جدید را هم منحرف به سوی کشورهای همسایه و رقبای منطقه ای سرازیر کرد. در واقع اگر شرایط خودروسازی کشور همانند دوران پیش از برجام بود به نظر می رسد مزایای رقابتی کشور مانع از سرمایه گذاری در کشورهای همسایه می شد.
با توجه به زیرساخت ها و استعدادی که ایران در این زمینه دارد (در حال حاضر بدون استفاده مانده است) بسیار بعید بود که شرکت هایی مانند چری، هیوندا، بی وای دی و رنو در کشورهایی مانند ترکیه و عراق و عربستان سرمایه گذاری کنند.
در این شرایط به نظر می رسد همانطور که کشورهای همسایه و رقبای منطقه ای از وضعیت به وجودآمده برای ایران نهایت استفاده را برده اند، ایران نیز می تواند با تکیه بر فرصت پیش آمده، به گونه ای رفتار کند که مسیر ورود سرمایه های خارجی به ایران دوباره هموار شود.
به خصوص اینکه اینبار مذاکرات بدون حضور واسطه ها و در چارچوبی روشن در شرف انجام است. آنچه طرف ایرانی در این دور دنبال می کند بر نفی تهدید نظامی، لغو تحریمها و در کل بر بازی برد- برد استوار است.
براساس شنیده ها مذاکرات ایران و آمریکا «پیوستی اقتصادی و تجاری هم دارد تا مسئله حذف آمریکا از بازار ایران پس از برجام را حل کند. اشاره مستقیم رئیس جمهور ایران به موافقت مقام رهبری برای سرمایه گذاری آمریکا در ایران، میتواند مکمل مذاکره مستقیم باشد.»
بنابراین با توجه به فرصت پیش آمده به نظر می رسد که ایران از یک سو باید به شرایط اقتصاد و صنعت از جمله بازار خودرو نگاه ویژه ای داشته باشد و از سوی دیگر این بار باید به سمتی حرکت کند که تولیدکنندگان و برندهای مطرح و برتر با توجه به مزیت های رقابتی صنعت خودروسازی ایران باردیگر ایران را به گزینه اول خود بدل کنند.
در حال حاضر به رغم تمام چالش ها، دست اندازها و موانع ایران همچنان از نیروی کار متخصص، نیروی کار ارزان، موقعیت جغرافیایی خاص، بیش از نیم قرن تجربه و انرژی ارزان بهره می برد. هر یک از این عوامل به تنهایی می تواند عاملی انگیزشی برای ورود سرمایه های جدید باشد. به شرطی که از یک سو پیام ثبات و عادی بودن روابط با جهان از ایران مخابره شود و از سوی دیگر میزان دخالت ها و نفوذ حاکمیت در خودروسازی به شدت کاهش پیدا کند.
بازار خودرو مذاکره ایران و آمریکا
source