همکاری خودروسازی ایران و چین بعد از توافق احتمالی با آمریکا

هیئت بلندپایه دیپلماتیک ایران برای مذاکرات غیرمستقیم عازم مسقط پایتخت عمان شده است. در این میان هنوز مشخص نیست این مذاکرات به نتیجه خواهد رسید یا ادامه آن به زمان دیگری موکول خواهد شد. با این حال این پرسش مطرح است که رابطه و نوع همکاری خودروسازی ایران و چین بعد از توافق احتمالی با آمریکا چه سمت و سویی خواهد یافت.
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، صبح امروز شنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۳، سخنگوی وزارت امور خارجه اسماعیل بقایی در حساب کاربری ایکس خود نوشت: «عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان همراه هیئت بلندپایه دیپلماتیک ایران عازم مسقط پایتخت عمان است.»
بقایی در متن پیام خود نوشت:
«فَإِذَا عَزَمْتَ فَتَوَکَّلْ عَلَى اللَّهِ
به اتفاق جمعی از مجربترین همکارانمان در معیت وزیر محترم امور خارجه عازم مسقط هستیم.
مصمم به استفاده از همه ظرفیتها برای صیانت از اقتدار و منافع ملی ایران هستیم.»
تیمهای ایرانی و آمریکایی، پیش از ظهر امروز وارد مسقط، پایتخت عمان، خواهند شد و پس از دیداری با وزیر خارجه عمان، مذاکرات را به صورت غیرمستقیم آغاز خواهند کرد.
این مذاکرات به دلیل شرایطی که پیشتر آمریکا با خروج یکجانبه از برجام به اقتصاد کشور از جمله خودروسازی وارد کرده است، می تواند نقش تعیین کننده در آینده بازار خودرو کشور ایفا کند.
شاید در اولین قدم بازار خودرو شاهد عقب نشینی نرخ ارز و کاهش نگرانی های روانی شود، اما پرسش اصلی این است که رابطه ایران و چین با توجه به توافق همکاری ۲۵ ساله چه سمت و سویی خواهد یافت؟ آیا با عبور از اثرات و شوک کوتاه مدت و روانی این توافق احتمالی می توان نسبت به تغییر نوع دیدگاه و همکاری خودروسازان این کشور با شرکای ایرانی امیدوار بود.
این در حالی است که به نظر می رسید پس از امضای سند همکاری ۲۵ ساله میان ایران و چین در فروردین ۱۴۰۰، روابط دو کشور در حوزههای مختلف، از جمله صنعت خودروسازی، وارد مرحلهای جدید و زمینهساز همکاریهای گستردهتری در زمینه تولید مشترک، انتقال فناوری و توسعه بازارهای صادراتی شود، اما تا امروز این همکاری اثر و ثمر قابل ملاحظه ای نداشته و خبری از انتقال تکنولوژی نبوده است. در مقابل، حجم واردات خودرو و قطعات یدکی از این کشور بیشتر و میزان وابستگی افزایش یافته است.
با این حال حتا در صورت توافق نمی توان انتظار داشت در کوتاه مدت و به سرعت شرایط ورود خودروسازان بزرگ چینی و غیر چینی به کشور فراهم شود. از یک سو، آنها باید به ثبات ایجادشده اعتماد و اطمینان پیدا کنند و از سوی دیگر، باید شرایط برای ورود و سرمایه گذاری و شراکت مجدد فراهم شود.
طی سال های تحریم، تمام زیرساخت های صنعت خودروسازی کشور به سمت محصولات چینی شیفت پیدا کرده است. تولیدکنندگان برای ایجاد زیرساخت ها سرمایه گذاری های کلانی در تمام سطوح انجام داده اند. بنابراین نه تنها به سرعت نمی توانند از آن عبور کنند، بلکه با توجه به تعهدات و پلتفرم هایی که در اختیار دارند، چاره ای جز ادامه همکاری نخواهد داشت.
بنابراین در این شرایط به نظرمی رسد در اولین قدم و با دستیابی به توافق جامع و پایدار، نوع نگاه و نحوه تعامل و همکاری چینی ها با همتایان ایرانی تغییر خواهد کرد. به بیان دیگر، در صورت توافق ایران با آمریکا و برچیده شدن بساط تحریم ها از یک سو با فراهم شدن مقدمات درآمدهای ارزی کشور بیشتر و قیمت ارز کاهش خواهد یافت و از سوی دیگر هم امکان مذاکره با سایر تولیدکنندگان فراهم خواهد شد و هم قدرت چانه زنی ایرانی ها افزایش خواهد یافت.
در همین حال با توجه به پتانسیل ها و مزایای رقابتی به جامانده در کشور، می توان با بازگشت و سرمایه گذاری شرکت های بزرگ خودروساز و احداث سایت امیدوار بود. امری که در کشورهای همسایه و رقبای منطقه در حال انجام است.
خودروسازان صنعت خودرو مذاکره ایران و آمریکا
source