لزوم تحرک دستگاه دیپلماسی برای عبور خودروسازان از چین و روسیه

چین روسیه ایران
چین روسیه ایران

شرکای استراتژیک کشور هرجا منافع سیاسی اقتصادی کشورشان در میان بوده است به سادگی به ایران پشت کرده اند. در مقابل واکنش مناسبی دریافت نکرده و عمق وابستگی نیز بیشتر شده است. این مساله لزوم تحرک دستگاه دیپلماسی برای عبور خودروسازان از چین و روسیه را بیش از گذشته ضروری‌تر کرده است. جایی که می‌تواند منجر به عبور از این کشورها و بازگشت به جریان اصلی اقتصاد جهانی شود.


تیگو 8


تیگو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، پس از خروج آمریکا از برجام و تحریم مستقیم صنعت خودروسازی کشور، یک پیام ساده و صریح مبنی بر بی اثرکردن تحریم‌ها، به خصوص با رفتن شرکای خارجی، سمت و سوی حرکت و فعالیت خودروسازان را به جهت دیگری تغییر داد و که منجر به تسلط و وابستگی شدید و عمیق خودروسازان ایرانی به چینی‌ها شد.

در شرایط کنونی، بسیاری از خودروسازان ایرانی به دلیل محدودیت‌های بین‌المللی و تحریم‌ها، تمرکز خود را به همکاری با شرکای چینی معطوف کرده‌اند. هرچند که همکاری با چین مزایای خود را دارد، اما وابستگی بیش از حد به یک کشور می‌تواند مخاطرات اقتصادی و فنی خاص خود را به همراه داشته باشد. در همین شرایط روسیه نیز به دلیل آغاز درگیری نظامی با اوکراین از سوی غربی‌ها تحریم شد.

این تحریم‌ها درکنار توانایی‌های کسب شده از سوی ایران و پیوند استراتژیک باعث شد که خودروسازان و قطعه سازان کشور به سرعت برای بی اثر کردن تحریم‌های مسکو پیش قدم شوند.

 به رغم تمام تلاش‌ها و حسن نیتی که ایران در این سال‌ها از خود نشان داده است، پاسخ مناسبی از سوی این دو کشور دریافت نکرده است.

 در این وضعیت به نظر می‌رسد تعمیق وابستگی ایران به خودروسازان چینی و احساس نیاز مبرم از نظر اقتصاد و سیاست بین المللی به این دو کشور، نتیجه خاص و درخور توجهی برای صنعت خودروسازی کشور نداشته است.

 این مساله نیاز به شریک جدید تجاری را بیش از پیش ضروری‌تر می‌کند. از جمله دلایل نیاز به شریک جدید می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

 افزایش تنوع در بازارها: با گسترش همکاری‌ها در صورت عادی شدن روابط، امکان همکاری مستقیم به خودروسازان بزرگ و همچنین امکان دستیابی به بازارها و سرمایه گذاری‌های جدید فراهم می‌شود.

 تطبیق با الزامات زیست‌محیطی جهانی: بسیاری از کشورها در حال توسعه فناوری‌های خودروهای برقی و هیبریدی هستند که ایران نیز می‌تواند از این فرصت بهره‌مند شود.

 کاهش وابستگی به چین: کاهش تمرکز بیش از حد بر یک کشور می‌تواند ریسک‌های ناشی از تغییرات سیاسی یا اقتصادی را کاهش دهد.

 دستیابی به فناوری‌های پیشرفته‌تر: بسیاری از کشورها در حوزه خودروسازی فناوری‌های پیشرفته‌تری نسبت به چین دارند، که می‌توانند باعث ارتقاء کیفیت و رقابت‌پذیری محصولات داخلی شوند.

 در صورتی که دستگاه دیپلماسی با فعالیت، افزایش تعاملات و تحرک بیشتر بتواند قفل تحریم‌ها را باز کرده و پیام ثبات سیاسی اقتصادی را مخابره کند، می‌توان به بازگشت خودروسازان اروپایی و غیر چینی آسیا امیدوار بود.

طبیعی است که بازگشت این خودروسازان علاوه بر افزایش رقابت و کاهش میزان وابستگی به یک کشور، قدرت چانه زنی خودروسازان کشور را مانند رقبای منطقه ای و همسایگان بیشتر می‌کند.

همچنین ایجاد تنوع در شرکای بین‌المللی نه‌تنها می‌تواند به بهبود کیفیت محصولات کمک کند، بلکه صنعت خودروسازی ایران را در برابر شوک‌های اقتصادی و سیاسی مقاوم‌تر می‌کند.

source

توسط khodrocamp.ir