آیین نامه اجرایی واردات خودروهای کارکرده به گمرک کشور ابلاغ شد
طبق ابلاغیه ارسال شده از نهاد ریاستجمهوری به کلیه گمرکات اجرایی کشور، واردات خودروهای کارکرده رسماً آغاز شده است.
حدوداً دو سال از اعلام آمادگی دولت برای اجراییکردن قانون واردات خودروهای کارکرده میگذرد و تا کنون به جز نامهنگاریهای تکراری و کسلکننده تقریباً هیچ اتفاق مثبتی در این زمینه رخ نداده. البته باید گفت که عملینشدن واردات خودروهای کارکرده تا به امروز بههیچوجه اتفاق بدی نیست؛ زیرا موجب شده تا مردم از شر کلاهبرداران و سوءاستفادهگران در امان بمانند.
آغاز واردات خودروهای کارکرده
بههرحال اما پس از گذشت حدود دو سال از اعلام عمومی این که قرار است خودروهای کارکرده وارد کشور شوند و در بازار به فروش برسند، بالاخره ابلاغیه مجاز بودن واردات خودروهای دست دوم به کلیه گمرکات اجرایی کشور ارسال شد. در نتیجه ارسال این ابلاغیه مهم، میتوان گفت که رسماً واردات خودروهای کارکرده با عمر کمتر از پنج سال به کشور آغاز شده و قرار است بهزودی عملیات ترخیص خودروها در گمرک صورت گیرد.
لازم به ذکر است که ابلاغیه مذکور از سوی نهاد ریاستجمهوری ارسال شده تا آخرین اقدامات و نامهنگاریهای ضروری برای عرضه خودروهای دست دوم در کشور انجام شده باشد.
بهاینترتیب بهزودی باید منتظر عرضه و فروش خودروهای سرقتی، دارای مشکل فنی، اتاق تعویض، بدون خدمات پس از فروش و… در بازار ایران باشیم.
بیشتر بخوانید
شرایط واردات خودروهای کارکرده مشخص شد؛ چه کسانی می توانند دست دوم وارد کنند؟
شأن مردم یا سود خودروسازان؛ دولت نگران کدام است؟ / عوام فریبی با اسم رمز شأن ملت
توجه داشته باشید که علت مخالفت بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه خودرو در این است که برخی واردکنندگان خودروهای کارکرده از کشورهای مختلف و سودجویان میتوانند بهراحتی خودروهای مشکلدار و بدون اصالت را وارد خاک ایران کنند تا در نهایت مشتریان را با مشکلات عدیده خودروهایی که عرضه کردهاند تنها بگذارند.
در نتیجه بهزودی باید شاهد حضور و جولاندادن دلالان، سوءاستفادهگران و کلاهبرداران زیادی در زمینه خودروهای وارداتی دست دوم باشیم؛ زیرا هنگام وضع قوانین واردات این مدل خودروها، تمامی جوانب فنی و کیفی مورد بررسی قرار نگرفته و به همین دلیل راهها زیادی پیش روی سودجویان وجود دارد تا خودروهای بیکیفیت و مشکلدار را به ایران بیاورند.
اشکالات آیین نامه شرایط واردات دست دوم ها
۱- شرط داشتن کارت بازرگانی
صددرصد این شرط برای جلوگیری از وارد شدن خودرو توسط مردم عادی در نظر گرفته شده است تا در واردات خودروهای دست دوم هم انحصار داشته باشیم و فقط نور چشمی ها بتوانند خودروی کارکرده وارد کشور کنند.
۲- کارکرد زیر ۱۰۰ هزار کیلومتر
اجرایی شدن این بند به شرطی خوب است که واردکنندگان تحت نظارت شدید قرار بگیرند تا فرصت کم کردن کیلومتر خودروها را نداشته باشند و وارداتی ها با کارکرد واقعی به دست مردم برسند.
۳- ممنوعیت واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سی سی
شاید این ممنوعیت برای کاهش میزان مصرف سوخت خودروها باشد، اما قانون گذاران باید بدانند موتورهای بالای ۲.۵ لیتر خارجی، بهواسطه تکنولوژی استفاده شده در طراحی و ساخت آن ها، مصرف سوخت منطقی تری نسبت به موتورها و پیشرانه های قدیمی بهکاررفته برای خودروهای داخلی دارند.
۴- تعیین سقف تعداد خودروهایی که قرار است وارد شود
کارگروهی متشکل از سازمان ها، وزارت خانه و ارگان های مختلف باید تعیین کنند چه تعداد خودروی دست دوم قرار است در هر سال وارد کشور شود. این محدودیت به احتمال خیلی زیاد موجب خواهد شد تیراژ واردات کارکرده ها کنترل شده باقی بماند و جلوی ریزش شدید قیمت ها گرفته شود تا میزان فروش تولیدات داخل و مونتاژی ها کاهش نیابد و داخلی ها همچنان بازار خود را داشته باشند.
۵- تضمین اصالت خودرو توسط واردکننده
همانند اشکال واردشده دوم، بررسی اصالت خودرو هم باید بسیار جدی تحت نظارت قرار گیرد تا واردکننده امکان فروختن خوروهای دزدیده شده از کشورهای دیگر به مردم را نداشته باشد.
پس از خواندن این متن شاید بگویید برداشت ها سخت گیرانه بوده است و نمی توان در این حد نسبت به موضوع واردات کارکرده ها بدبین بود. در پاسخ باید گفت، با توجه رانت ها و تخلف هایی که تا امروز در صنعت خودرو صورت گرفته است، رخ دادن تخلف در زمینه واردات خودروهای دست دوم اصلاً دور از ذهن نیست و با توجه به سودده بودن آن، اتفاقاً باید کاملاً نسبت به این موضوع بدبین بود.
آیین نامه واردات خودروهای کارکرده خودروهای وارداتی کارکرده واردات خودروهای کارکرده
source