یکی از تاثیرگذارترین پارامترهایی که در هنگام خرید خودرو وجود دارد و می‌تواند قیمت یک مدل را تا حد زیادی کم و زیاد کند بی رنگ یا رنگ‌دار بودن آن است.

این موضوع برای برخی خریداران در حدی اهمیت دارد که اگر یک خودرو رنگ داشته باشد به طوری کلی از خرید آن منصرف می‌شوند.

فرق ماشین رنگ‌دار با ماشین تصادفی چیست؟

هنگامی یک یا چند قطعه از خودرو رنگ شده می‌شود که آسیبی به آن رسیده باشد که صرفا با صافکاری یا قلم گیری قابل درست شدن نباشد. اما اینکه بشود نتیجه گرفت که یک خودروی رنگ‌دار حتما تصادفی است امکان پذیر نیست؛ چرا که ممکن است رنگ شدگی بر اثر مالیدگی‌های جزئی و مواردی مانند خط‌های عمیق و یا اسید پاشی و غیره اتفاق افتاده باشد که در این صورت در اصل هیچ اتفاقی برای ارکان اصلی خودرو مانند ستون‌ها و شاسی نیفتاده است. نکته عجیب اینجاست که فرهنگ فعلی بازار خودروی ایران به این صورت است که رنگ‌دار بودن و بی رنگ بودن را ملاک قیمت‌گذاری قرار می‌دهد تا تصادفی بودن یا نبودن! به طور مثال اگر کاپوت یک سانتافه ۲۰۱۵(که ارزش آن حدود ۳٫۰۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان است) به دلیل داشتن خط و خش٬ نه تصادف و ضربه٬ نیاز به تعویض یا رنگ شدگی داشته باشد حدود ۲۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان از ارزش آن کاسته می‌شود. این در حالی است که در هیچ جای دیگری در دنیا بابت رنگ و تعویضی که علت غیر از تصادف و ضربه داشته باشد افت قیمتی برای خودرو در نظر نمی‌گیرند و برعکس به شدت با خودرویی که تصادف شدید داشته باشد برخورد می‌کنند و اگر تصادف سنگین باشد قطعا خودرو به مرحله‌ی اسقاط می‌شود؛ نه اینکه مانند بازار ایران به مراحل صافکاری و نقاشی و شاسی کشی برسد و دوباره به خیابان‌ها بازگردد.

انواع رنگ‌شدگی٬ تعویض و ترمیم

۱- رنگ: هنگامی که یک قطعه مانند گلگیر در آسیب دیدگی خود اصلاحا قسمتی از رنگش می‌ریزد نیاز به رنگ شدگی دارد؛ ولی در بازار هنگامی از این واژه استفاده می‌کنند که رنگ شدگی همراه با بتونه کاری باشد.

۲- آبرنگ: به رنگ شدگی بدون بتونه کاری آبرنگ گفته می‌شود که معمولا افت قیمت کمتری نسبت به حالت با بتونه دارد.

۳- لیسه: لیسه در اصل خودش یک وسیله شبیه کاردک است که با استفاده از آن رنگ را به بدنه می‌کشند و در این حالت از پیستوله استفاده نمی‌شود. لیسه اگر به مقدار کمی باشد جزء رنگ شدگی محسوب نمی‌شود ولی اگر مقدار آن بیشتر از حدود ۲۰ در ۲۰ سانتی‌متر باشد در نامه‌ی کارشناسی آبرنگ یا لیسه آبرنگی ذکر می‌شود.

۴- تعویض غیر استوک: تعویض قطعه‌ای از خودرو مانند در که در این حالت قطعه‌ی خام(رنگ نشده) که معمولا ضخامت پایین‌تری از حالت فابریک دارد توسط نقاش رنگ می‌شود و جایگزین می‌شود. افت قیمت در این حالت تقریبا معادل رنگ‌شدگی است.

۵- تعویض استوک: به تعویضی گفته می‌شود که قطعه‌ی مورد نظر مانند کاپوت یک سراتو در اصل از روی یک سراتوی دیگر برداشته می‌شود و قطعه از لحاظ ضخامت و نوع رنگ عینا مانند حالت فابریک است و تشخیص آن برای کارشناس به راحتی تعویض غیر فابریک نیست.

۶- قلم گیری: از قلم گیری برای پر کردن خط و خش استفاده می‌شود و اگر مقدار آن خیلی زیاد نباشد تاثیری در قیمت ندارد.

میزان افت قیمت بر اساس رنگ‌شدگی

در طرح‌های زیر دو مثال از افت قیمت بر اساس رنگ شدگی را برای دو خودرو با قیمت‌های متفاوت می‌توانید ببینید:

سراتو رنگ شدگی
سانتافه رنگ شدگی

توجه داشته باشید که این افت قیمت‌ها برای رنگ شدگی یک قطعه است و ممکن است محاسبه‌ی رنگ‌شدگی برای دو یا چند قطعه متفاوت است و اینطور نیست که این درصدها با یکدیگر جمع شوند.

ماشین رنگ‌دار بخریم یا نه؟

حقیقت این است که اگر خودرویی دچار آسیب‌ دیدگی غیر شدید باشد و رنگ داشته باشد٬ حتی دور رنگ٬ می‌تواند از لحاظ فنی و سواری هیچ فرقی با یک خودروی بی رنگ و تعویض نداشته باشد.

پس صرفا داشتن رنگ و تعویض نمی‌تواند معیار مشکل دار بودن یک خودرو باشد ولی خودروی رنگ‌داری که قسمت‌های مهم آن مانند شاسی‌ها، ستون‌ها و کلاف دارای صافکاری و رنگ می‌باشد قطعا باید در خرید آن شک کرد.

اما جدا از بحث فنی از نظر خرید و فروش باید گفت که در‌ هر صورت بازار ایران ماشین بی‌رنگ را قطعا به ماشین رنگ‌دار ترجیح می‌دهد و ماشین‌های با رنگ‌ شدگی زیاد گاها خواب زیادی برای فروش دارند.

در‌ پایان توصیه ما به خریداران این است که برای خرید با قصد استفاده‌ی‌ شخصی ابتدا بهتر است فنی و تمیزی خودرو را ملاک قرار دهید و بعد از آن اگر آن خودرو دارای رنگ شدگی متعارف(نسبت به مدل و قیمت و سال ساخت) بود نسبت به خرید آن اقدام کنید.

به طور مثال خرید یک اپتیما ۲۰۱۴ که کم‌کار و بسیار سالم است ولی ۳ لکه رنگ دارد می‌تواند منطقی باشد ولی خرید یک ب‌ام‌و X4 مدل ۲۰۱۷ با همین مشخصات به هیچ عنوان منطقی نیست!

source

توسط khodrocamp.ir