بررسی آمار تولید ماهانه خودروسازان در 1403

تولید خودروهای سواری در کشور ما با کاهشی نسبت به سال گذشته مواجه شده است، علیرغم اینکه خودروسازان توانسته‌اند تیراژ ماهیانه خود را افزایش دهند. طبق آخرین آمار منتشر شده، سه خودروساز بزرگ که وابسته به دولت هستند (ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو)، در ۹ ماه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، با کاهش ۶.۵ درصدی در تولید محصولات سواری مواجه شده‌اند. با این حال، تولید ماهانه این خودروسازان در مقایسه بین آذر و آبان حدود ۱۴ درصد افزایش یافته است.

وضعیت تولید خودرو

آمارها به‌دست‌آمده از گزارش‌های ارسالی این سه خودروساز به سامانه کدال بورس (کدال، سامانه‌ای برای شفاف‌سازی اطلاعات مالی شرکت‌ها) نشان می‌دهند که تولید سالانه آنها دوباره کاهش یافته اما تولید ماهیانه آنها بهبود یافته است. تولید خودروهای سواری در بخش دولتی معمولاً منفی بوده، اما در هر ماه نوسانات داشته است؛ به این معنی که بعضی ماه‌ها تولید افزایش و برخی دیگر کاهش یافته است.

بررسی آمار تولید ماهانه خودروسازان در 1403

دلایل کاهش تولید

کاهش تولید خودرو در سال جاری به دلایل متعددی برمی‌گردد، از جمله:

  • کمبود ارز: این موضوع موجب مشکلات جدی در تأمین قطعات و مواد اولیه شده است.
  • ضعف نقدینگی: کمبود نقدینگی در بین خودروسازان نیز تأثیرات منفی بر تولید گذاشته است.
  • چالش انرژی: فصل‌های گرم سال و بروز بی‌برقی در ماه‌های اخیر به مشکلات تولید افزوده است.

تغییرات قیمت و تأثیرات آن

در اوایل آذر ماه، فورد موفق به اصلاح ۳۰ درصدی قیمت کارخانه‌ای محصولات خود شد. این اصلاح قیمت، به عنوان یکی از دلایل اصلی افت تولید در سال جاری، به خودروسازان کمک کرد تا نقدینگی خود را بهبود بخشند. بنابراین به نظر می‌رسد که افزایش تولید در آذر به دلیل تأثیر مثبت این اصلاح قیمت بوده است.

آمار تولید خودروها در ۹ ماهه

خودروسازان بزرگ کشور در ۹ ماهه سال جاری آمار زیر را ثبت کرده‌اند:

  • ایران خودرو:
    • تولید کل: ۳۷۰,۴۸۶ دستگاه (افت ۶ درصدی نسبت به پارسال)
    • تولید ماهانه: ۴۳,۴۴۱ دستگاه (افزایش بیش از ۱۷ درصدی)

مدل خودرو

تعداد تولید (دستگاه)

تغییرات

خانواده پژو

۱۲۲,۵۶۹

افت ۴۲%

سورن

۸۷,۴۸۰

رشد ۱۱۱%

دنا

۶۴,۷۶۱

افزایش

رانا

۱۲,۹۳۴

افت ۲۶%

هایما

۱۰,۷۵۰

افت ۳۰%

تارا

۴۹,۴۳۷

رشد ۴۶%

  • سایپا:
    • تولید کل: ۲۰۰,۱۶۲ دستگاه (افت ۸ درصدی نسبت به پارسال)
    • تولید ماهانه: افزایش بیش از ۱۳ درصدی

مدل خودرو

تعداد تولید (دستگاه)

تغییرات

خانواده ایکس ۲۰۰

۱۵۳,۶۲۳

افت ۱۴%

شاهین

۳۵,۹۸۴

افت ۴.۴%

  • پارس خودرو:
    • تولید کل: تقریباً ۴۹,۰۰۰ دستگاه (افت ۱۵ درصدی)

پیش‌بینی ها و چالش‌ها

کارشناسان صنعت خودرو پیش‌بینی می‌کنند اگر این روند ادامه یابد، خودروسازان برای رسیدن به هدف رشد تولید تعیین‌شده با چالش‌های زیادی روبرو خواهند بود. هدف‌گذاری وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در سال جاری، رشد ۱۵ درصدی تولید نسبت به سال گذشته و تولید بالای یک میلیون دستگاه است. اما با توجه به آمار ۹ ماهه، تنها ۶۴۷,۲۵۴ دستگاه تولید شده و این آمار به وضوح نشان‌دهنده فاصله‌ای بزرگ با اهداف تعیین‌شده است.

برای تحقق این هدف، خودروسازان نیاز به تولید بیشتری دارند؛ برای دستیابی به آمار سال گذشته در تولید ۸۸۱,۰۰۰ دستگاه، باید در سه ماه پایانی سال ۲۳۴,۰۰۰ دستگاه خودرو تولید کنند که میانگین ماهی ۷۸,۰۰۰ خودرو می‌باشد.

در نهایت، به نظر می‌رسد چالش‌های موجود نظیر کمبود ارز، نقدینگی، و مشکلات مرتبط با انرژی، بر رشد تولید تأثیر منفی می‌گذارند و خودروسازان باید تدابیری را برای رفع این موانع در نظر بگیرند تا بتوانند به اهداف خود برسند.

دنیای اقتصاد

source

توسط khodrocamp.ir