بدترین عادت های رانندگی

برخی از عادت های رانندگی می توانند حادثه ساز باشند و جان افراد را به خطر بیاندازند.
رانندگی جنبهای مهم از زندگی مدرن است و البته برای بسیاری از ما، بخش اساسی از روال روزمرهمان به شمار میرود. طبق آخرین آمار، در سال ۲۰۲۱، مرگ و میرهای رخ داده در تصادفات ترافیکی حدود ۱۱ درصد افزایش داشته است. به همین دلیل و با توجه به افزایش مرگ و میر ناشی از تصادفات شهری، تلاش برای رانندگی ایمن و یادگیری تکنیکهای پیشگیری از تصادف میتواند به کاهش این آمار کمک کند.
متأسفانه، بسیاری از مردم عادتهای بدی در رانندگی دارند که نه تنها خودشان را در معرض خطر قرار میدهد، بلکه جان دیگران را نیز به خطر میاندازد. داشتن عادتهای بد رانندگی همیشه به معنای این نیست که شما راننده بدی هستید یا به طور مرتب جریمه می شوید بلکه برخی حواس پرتی ها و بی توجهی های ساده نیز می توانند عادت بد تلقی شوند و خطر آفرین باشند.
در ادامه، فهرستی از رایجترین عادتهای بد رانندگی ارائه میشود و نکاتی برای اجتناب از آنها به شما آموزش داده خواهد شد.
۱. رانندگی با حواسپرتی
رانندگی با حواسپرتی یکی از عادتهای بد قابل پیشگیری است. استفاده از تلفن همراه در حین رانندگی، خوردن و نوشیدن، و یا انجام هر فعالیتی که توجه شما را از رانندگی منحرف کند، میتواند منجر به تصادف شود.
برای جلوگیری از این عادت، بسیار مهم است که در حین رانندگی تلفن خود را کنار بگذارید و از هر فعالیت و یا عاملی که ممکن است توجه شما را از جاده منحرف کند، پرهیز کنید. اگر نیاز به استفاده از تلفن یا انجام کار دیگری دارید، بهتر است از بلوتوث سیستم صوتی خودرو یا اپل کار پلی و اندروید اتو استفاده کنید و در صورت نبود این امکانات ابتدا به یک مکان امن توقف کنید و سپس از تلفن خود استفاده کنید.
اگر میخواهید به موسیقی گوش دهید، از هدفون استفاده نکنید زیرا صدای محیط را کاملاً از بین می برد. برای این کار بهتر است سیستم صوتی تلفن خود را با صدای کم روشن کنید تا صدای بوق ماشین ها، آمبولانسها و یا دیگر هشدارهای شنیداری را در حین رانندگی بشنوید.
۲. رانندگی تحت تأثیر دارو یا الکل (DUI)
رانندگی تحت تأثیر الکل یا مواد مخدر غیرقانونی و بسیار خطرناک است. در حالت مستی زمان واکنش شما کندتر میشود و تمرکز شما تحت تأثیر قرار میگیرد.
این نوع رانندگی خطرناک فقط مربوط به الکل یا مواد مخدر نیست بلکه برخی داروها نیز میتوانند بر توانایی شما در کنترل صحیح وسیله نقلیه تأثیر بگذارند. عوارض داروهای مصرفی خود را به خوبی بررسی کنید تا ببینید آیا بر عملکرد شما تأثیر میگذارد یا در این باره موردی ندارد.
۳. عدم استفاده از کمربند ایمنی

یکی از سادهترین و مؤثرترین راهها برای حفاظت از خود در وسیله نقلیه، استفاده از کمربند ایمنی است. رانندگانی که کمربند ایمنی خود را میبندند، تا ۵۰% کمتر در معرض آسیب در تصادف قرار می گیرند. با این حال، بسیاری از رانندگان و مسافران به بستن کمربند توجه نمیکنند.
عادت کنید که قبل از روشن کردن ماشین، کمربند ایمنی خود را با صرفنظر از کردن از میزان مسافت سفر ببندید و برای همسفران و همراهان خود، به ویژه فرزندتان، الگوی خوبی باشید.
۴. رانندگی با سرعت غیرمجاز
سرعت غیرمجاز نه تنها خطر تصادفات را افزایش میدهد بلکه منجر به جریمه نیز میشود. همیشه به محدودیتهای سرعت درج شده توجه کنید و سرعت خود را بر اساس شرایط جاده، مانند آب و هوا، ترافیک و دید تنظیم کنید.
هرچه سریعتر برانید، کنترل کمتری بر وسیله نقلیه خود دارید. همچنین در صورت ظاهر شدن مانعی در مسیر شما، زمان کمتری برای واکنش خواهید داشت.
سفرهای خود را از قبل برنامهریزی کنید تا زمان کافی داشته باشید و احساس نکنید که باید عجله کنید و از وسوسه رانندگی با سرعت اجتناب کنید. به یاد داشته باشید که رسیدن ایمن مهمتر از رسیدن سریع است.
۵. رانندگی تهاجمی
رانندگی تهاجمی، از جمله نزدیک شدن به خودروهای دیگر، تغییر لِین (Lane)های سریع و… نه تنها خطرناک است بلکه غیرقانونی نیز میباشند. رانندگی تهاجمی میتواند منجر به تصادف شود.
در حین رانندگی آرام و متعادل باشید و از پاسخ دادن به رانندگان تهاجمی خودداری کنید و به طور ایمن خود را از آن وضعیت خارج کنید. صبر و تحمل در رانندگی را تمرین کنید.
۶. بی توجهی به علائم توقف و چراغهای قرمز

نادیده گرفتن سیگنالها و راهنماهای ترافیکی، مانند علائم توقف و چراغهای قرمز یک تخلف جدی ترافیکی است که میتواند منجر به تصادفات و جریمهها شود.
۷. رانندگی در حالت خستگی
خوابآلودگی در حین رانندگی دقیقاً مانند رانندگی در حالت مستی است. خستگی میتواند قدرت تصمیم گیری شما را مختل کند، زمان واکنش شما را کندتر کند و تمرکز شما را تحت تأثیر قرار دهد. رانندگی در حالت خستگی میتواند خطر تصادفات را افزایش دهد.
قبل از شروع سفر به اندازه کافی استراحت کنید تا در طول سفر سرحال و هوشیار بمانید. اگر احساس خوابآلودگی یا خستگی کردید، در یک مکان امن ماشین خود را پارک کنید و یک چرت کوتاه بزنید، یا اگر ممکن است راننده را عوض کنید.
۸. تغییر لِین (Lane) نامناسب و عدم استفاده از چراغ راهنما
تغییر لِین بدون راهنما زدن و حرکت سریع بین لِین ها میتواند خطرناک باشد و خطر تصادفات را افزایش دهد.
استفاده از چراغهای راهنما یک قاعده اساسی در جاده است، اما بسیاری از رانندگان تمایل دارند این اقدام ایمنی حیاتی را نادیده بگیرند که میتواند منجر به سردرگمی سایر رانندگان شود و نتیجهاش تصادف با دیگر خودروها خواهد بود.
مهم است که حداقل ۳۰ متر قبل از تغییر مسیر از چراغ راهنما استفاده کنید. چه برای تغییر لِین، چه برای چرخش در تقاطعها، چراغ راهنمای شما به سایر رانندگان کمک میکند تا بدانند قصد دارید کجا بروید. همچنین به عابران نزدیک کمک میکند که بدانند شما قرار است به کدام مسیر بروید تا تصمیم به عبور از خیابان بگیرند یا ساکن باقی بمانند.
۹. نادیده گرفتن مراقبتهای اساسی از خودرو
نادیده گرفتن تعمیر و نگهداری منظم خودرو، مانند بررسی فشار باد لاستیک، تعویض روغن و بازرسی ترمز، می تواند ایمنی و عملکرد وسیله نقلیه شما را به خطر بیندازد. به طور مثال یک چراغ شکسته میتواند دید شما را تحت تاثیر قرار دهد.
برای جلوگیری از این امر، به طور منظم خودرو را سرویس کنید، تا مطمئن شوید که وسیله نقلیه شما برای رانندگی در بهترین حالت قرار دارد.
۱۰.افزایش دور موتور در استارت سرد

یک روز سرد را تصور کنید که برای رسیدن به محل کارتان دیر کرده اید. ممکن است وسوسه شوید که دور موتور را بالا ببرید تا سرعت خودرو زیاد شود و سریع تر به مقصد برسید، اما این یکی از بدترین عادت های رانندگی است که به خودرو آسیب میزند. بالا بردن دور موتور در استارت سرد (Cold Satat) موجب می شود تا روغن به خوبی گردش نکند و نتواند روانکاری را به درستی انجام دهد. به دنبال این قضیه سایش و فرسودگی موتور بیشتر می شود.
حتا در یک روز گرم هم باید از افزایش دور موتور بلافاصله پس از روشن کردن خودرو خودداری کنید. این در حالی است که ممکن است فرمان خودرو به دلیل گرمای هوا کاملا داغ باشد، اما اجزای داخلی موتور هنوز به دما کاری خود نرسیده باشند.
۱۱.بیش از حد کلاچ گرفتن یا رانندگی در حالت خلاص

برخی از مردم فکر می کنند که این روش باعث صرفه جویی در مصرف سوخت می شود، به خصوص هنگام رانندگی در سراشیبی. پس چرا حرکت با دنده خلاص یک تکنیک رانندگی بد است؟
زیرا در این حالت ترمز موتوری خودرو عمل نمی کند و سرعت خودرو بیش از حد زیاد می شود. در این باره لازم است بدانید که هنگام رانندگی در سراشیبی اگر گیربکس در یک دنده درگیر شود و دور موتور بالا برود، مصرف سوخت افزایش نمیابد زیرا دستور تزریق سوخت از ECU صادر نمی شود زیرا موتور نیازی به تولید توان ندارد.
نگهداشتن پا روی پدال کلاچ نیز باعث خشک شدن زود هنگام روغن درون بلبرینگ کلاچ میشود.
۱۲.نادیده گرفتن چراغهای هشدار

چراغ های هشدار و یا چک خودرو، اکثر اوقات در بدترین زمان ها روشن می شوند و وسوسهانگیز است که آنها را نادیده بگیرید، اما بیتوجهی به آنها میتواند منجر به تعمیرات جدیتر و پرهزینهتر شود.
چراغ چک بیانگر وجود مشکل در یکی از سیستم های حیاتی خودرو مانند موتور، ترمز، کیسه هوا، سیستم خنککننده، فشار روغن و … است. اگر هر یک از چراغ های هشدار روشن شد، باید کنار بزنید و از سرویس امداد کمک بخواهید.
۱۳.کمبود سوخت
نادیده گرفتن چراغ بنزینی که روشن شده است کار آسانی است اما پر کردن باک قبل از رسیدن به این نقطه میتواند از آسیبهای پرهزینه به خودروی شما جلوگیری کند. هنگامی که باک خودروی شما خالی است، پمپ بنزین، رسوباتی را از پایین باک جذب میکند که ممکن است فیلترها و انژکتورها را مسدود کند.
سعی کنید وقتی آمپر بنزین نشان میدهد که حدود یک چهارم از سوخت داخل مخزن باقی مانده است، باک خودرو را پر کنید و همیشه قبل از سفرهای طولانی سوختگیری کنید.
۱۴.تعویض دنده عجولانه و تهاجمی

فشار آوردن خیلی سریع به دسته دنده (شیفتر) یا تغییر دنده بدون این که دور موتور مناسب باشد، به گیربکس و کلاچ فشار میآورد.
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به کلاچ یا گیربکس، همیشه قبل از این که موقعیت دسته دنده را تغییر دهید کلاچ را تا انتها فشار دهید.
۱۵.استفاده بیش از حد از ترمز موتور
ترمز موتور (Engine Braking) روشی برای کاهش سرعت خودرو بدون استفاده از ترمز است. وقتی در سرعت بالا، خودرو را در دنده سنگین قرار می دهید و پدال گاز نیز فشرده نیست، دور موتور بالا می رود و این اتفاق باعث می شود تا سرعت خودرو زیاد نشود.
استفاده بیش از حد از ترمز موتوری برای کاهش سرعت میتواند به اجزای موتور و سیستم انتقال قدرت آسیب برساند. باید تنها در زمانی که به آرامی و در مسافت طولانی مانند رانندگی در بزرگراه، یا برای کنترل بیشتر هنگام رانندگی در سراشیبی، قصد کاهش سرعت دارید از آن استفاده کنید. در موارد دیگر، به آرامی بر روی ترمزها فشار دهید تا به سرعت مورد نظر برسید.
۱۶.حرکت با دنده سنگین و دور بالای موتور
این کار به ویژه زمانی که موتور سرد است یا در مسیر سربالایی هستید به موتور فشار میآورد زیرا باید بار اضافی را جبران کند.
اکثر خودروهای مدرن و حتا خودروهای داخلی که جدیداً تولید شده اند دارای نشانگر تعویض دنده یا GSI هستند که به شما میگوید چه زمانی باید دنده را کم یا زیاد کنید. توجه داشته باشید که به جای شتاب گیری با دور پایین، باید به دور موتور خود توجه کنید و در صورت لزوم دنده را سنگین تر کنید یا کاهش دهید.
مهم است که به عادات رانندگی خود توجه کنیم و تلاش کنیم تا عادت های بد رانندگی ای که میتواند خودمان و دیگران را در معرض خطر قرار دهد، اجتناب کنیم.
عادت های بد رانندگی
source