آیا با افزایش قیمت بنزین مشکل دولت حل می شود؟

طی ماه های اخیر، افزایش و ثابت نگه داشتن قیمت بنزین به بحثی نگران کننده برای مردم بدل شده است. با توجه به سابقه افزایش قیمت ها و ادامه دار بودن دخالت ها، این پرسش پیش می آید که آیا با افزایش قیمت بنزین، مشکل دولت حل می شود؟ آیا ناترازی انرژی برطرف خواهد شد؟
به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، با افزایش میزان سوخت و همچنین بالا رفتن حجم استفاده از انرژی به دلیل برودت هوا، رئیس جمهور و وزیر صمت هر کدام در پیام هایی جداگانه از مردم خواسته اند که مصرف را کاهش بدهند. از سوی دیگر، دولت طی مدت اخیر، مدام درباره ناترازی مصرف بنزین و قیمت آن صحبت می کند. هر چند در حال حاضر اطمینان داده اند که افزایش قیمت در دستور کار نیست، اما به این گونه حرف ها نمی توان چندان اطمینان خاطر داشت.
برخی معتقد هستند که مصرف سوخت غیراستاندارد خودورهای داخلی دلیل اصلی این ناتراژی و اتلاف انرژی و منابع مالی می شود. در این رابطه برخی اقتصاددان ها با استناد به این گونه گزارش ها می گویند: «موتورهای خودروهای داخلی از گونه ای هستند که در آن بین ۲ تا ۲.۵ برابر استاندارد، بنزین مصرف می شود. باید از آن ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد دلاری که صرف واردات بنزین و گازوییل شده است، یک درصد به اصلاح موتورهای ساخت داخل و یک درصد به بهینه سازی مصرف انرژی در کشور اختصاص می یافت.»
برآوردها نشان می دهد اگر این اقدام درباره خودروهای داخلی انجام می شد، روزانه بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون لیتر کاهش مصرف بنزین انجام می شد. این وضعیت ناترازی نیست، بلکه عدم تعادل بحرانی در قوه عاقله کشور است.
این بخش از اقتصاددانان همچنین در اعتراض به احتمال افزایش قیمت بنزین می گویند: «چرا راه های شرافتمندانه و اعتلابخش و عزت آفرین را رها می کنید و سراغ شوک درمانی می روید که نوعی جیببری از فقراست و دائماً گستره و عمق فقر را افزایش می دهند و کشور را به سمت ناپایداریهای خطرناک پیش می برد.»
با این وجود به نظر می رسد دولت چاره ای جز افزایش قیمت نداشته باشد. البته رئیس مجلس کمبود ارز را تأیید کرده و توپ افزایش را به زمین دولت انداخته است و می گوید: «واقعاً کشور محدودیت ارز دارد برای وارداتی که بنزین را لیتری قریب به ۴۰ هزار تومان خرید کند و ۳ هزار یا ۱۵۰۰ تومان بفروشد. به قولی اگر روی گنج قارون هم نشسته باشیم کم میآوریم و این مسیر درستی نیست، اما مجلس به هیچ عنوان هیچ تصمیمی برای افزایش قیمت بنزین در بودجه ۱۴۰۴ نگرفته است.»
به بیان دیگر، دولت در ظاهر برای تصمیم گیری در خصوص افزایش یا ثبات نگه داشتن قیمت حامل های انرژی تنها مانده است. این مسئله می توانند مانند واردات خودرو باب جدیدی برای انتقاد باز کند. اما از یک سو، منابع ارزی محدود دولت به شدت آنها را تحت فشار قرار داده است و از سوی دیگر، چاره ای جز واردات وجود ندارد. از یک سو، میزان اتلاف انرژی در کشور به شدت بالاست و از سوی دیگر، راهی برای کنترل مصرف آن وجود ندارد.
پویش کاهش مصرف انرژی نیز مشخص نیست که جوابگو باشد یا خیر، اما پرسش اصلی همچنان به قوت خود باقی است؛ آیا افزایش قیمت بنزین مشکل دولت را برطرف و باعث کاهش مصرف خواهد شد؟ یا فقط منجر به گرانی سراسری انواع کالا و خدمات می شود؟
افزایش قیمت بنزین دولت چهاردهم قیمت بنزین واردات بنزین
source