آیا بریکس بازار خودروی ایران را نجات می دهد؟

بریکس بازار خودرو
بریکس بازار خودرو

رئیس جمهور منتخب در«پیام من به دنیای جدید» تأکید ویژه ای بر تعمیق روابط با بریکس و شرکای فعلی کشور داشته است. با توجه به نوع همکاری طرفین، وضعیت خودروسازی کشور و همچنین نحوه فروش نفت، آیا بریکس بازار خودروی ایران را نجات می دهد؟


فونیکس آریزو 8


فونیکس آریزو 8

به گزارش پایگاه خبری اسب بخار، هر چند پزشکیان در این نامه راه تعامل با تمام کشورها را باز گذاشته است، اما در عین حال نشان داده است که همچنان ایران بر تعامل و تعمیق همکاری با چین و روسیه تأکید خاصی دارد.

در بخشی از این مقاله، که ابتدای هفته جاری منتشر شده، آمده است:

«چین و روسیه همواره در روزهای سخت دوست و پشتیبان ما بوده‌اند؛ ما این دوستی را بسیار ارزشمند می‌دانیم.

نقشهٔ راه ۲۵ ساله ایران و چین یک گام مهم در جهت ایجاد یک «شراکت جامع راهبردی» سودمند برای هر دو کشور بود؛ و ما تمایل داریم در آستانه ورود به نظم جدید جهانی، همکاری‌های گسترده‌تری در این مسیر با پکن برقرار سازیم. در سال ۲۰۲۳، دولت چین نقش مهمی در تسهیل عادی‌سازی روابط ما با عربستان سعودی ایفا کرد و از این طریق دیدگاه سازنده و رویکرد آینده‌نگرانه خود را در امور بین‌المللی به نمایش گذاشت.

روسیه یک هم‌پیمان راهبردی ارزشمند و همسایه ایران است و دولت من متعهد است که به گسترش و تقویت همکاری‌هایمان پایبند بماند. ما برای مردم روسیه و اوکراین آرزوی صلح داریم و دولت من آماده حمایت فعالانه از ابتکارات دیپلماتیک در جهت دستیابی به این هدف خواهد بود. دولت من همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه با روسیه را – به ویژه در چارچوب‌هایی مانند بریکس، سازمان همکاری شانگهای و اتحادیه اقتصادی اوراسیا – در اولویت قرار خواهد داد.

با علم به اینکه صحنه جهانی از الگوهای سنتی فراتر رفته است، دولت من متعهد است که روابط متقابل مفید خود را با بازیگران بین‌المللی نوظهور در جنوب جهان، به خصوص با کشورهای آفریقایی، تقویت نماید. در این راستا، به دنبال ارتقا همکاری‌ها و تقویت مناسبات‌مان خواهیم بود.»

البته وی در این مقاله به همکاری با کشورهای آمریکای لاتین نیز اشاره کرده است.

وضعیت خودروسازی در بریکس

بررسی وضعیت خودروسازی در بریکس نشان می دهد این صنعت در کشورهای عضو نقش و جایگاه مهمی دارد و شاهد حضور بسیاری از برندهای برتر و مطرح دنیا هستند.

بنابر گزارش های جهانی، بیش از ۵۰ برند با تنوع بسیار زیاد در آفریقای جنوبی فعال هستند. این کشور همچنین یکی از برترین صادرکننده های خودرو در آفریقا به شمار می آید. برزیل نیز با حضور شرکت ها و برندهای مختلف در سال گذشته موفق به تولید بیش از ۲.۲ هزار دستگاه انواع خودرو شده است. جایگاه جهانی چین نیز در این صنعت کاملاً مشخص است. در این کشورها خودروسازان روسی به دلیل تحریم ها حال و روز چندان مناسبی ندارند.

با این حال، با توجه به ترکیب خودروسازان حاضر در بریکس و پابرجا بودن تحریم ها، به نظر می رسد خودروسازی ایران فعلاً نمی تواند روی همکاری با آفریقای جنوبی و برزیل حساب باز کند.  فقط می تواند از مواهب همکاری با چین بهره‌مند شود. البته در حال حاضر همکاری با نیمکت ذخیره ها نصیب این صنعت شده است، چراکه شرکت های مطرح و برندهای برتر این کشور یا شرکای اروپایی و آمریکایی دارند و یا این که بازارهای خوبی در این کشورها دارند.

بنابراین غیر از چین باز هم راه دیگری باقی نمی ماند، اما آیا تا امروز گسترده تر شدن روابط و افزایش ضریب نفوذ خودروسازان چین در تمام بخش های این صنعت، نتیجه ای در بر داشته است؟ آیا بازار ایران توانسته است برای خودروسازان غیر چینی، جذابیت و مزیتی ایجاد کند؟ آیا این تعامل برای اقتصاد ایران ارزش افزوده ای ایجاد کرده است؟ آیا قرار است صنعت خودروسازی ایران همچنان در مسیر فعلی باقی بماند؟ آیا حضور در پیمان هایی مانند شانگهای و عضویت در بریکس بدون توان استفاده از فرصت ها و تعاملات اقتصادی، مزیت خاصی ایجاد می کند؟ وقتی که برای رفع نیازهای صنعت خودروسازی به چین وابسته شده ایم، آیا صرف عضویت در بریکس بازار خودروی ایران را نجات می دهد؟

۲.۳ امتیاز از ۶ رای

source

توسط khodrocamp.ir