یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
آزادسازی واردات خودرو از آن دسته مسائلی است که از سال ۱۳۹۷ تاکنون بین مجلس، دولت و بازار خودرو در حال رفت و آمد بوده و حالا تصمیماتی برای سال ۱۴۰۱ گرفته شده است. دولت سیزدهم در دومین ماه سال ۱۴۰۱ خبر از آزادسازی واردات خودرو با چند شرط و شروط را اعلام کرده است.
مدیر بنادر و دریانوردی شهید باهنر و شرق هرمزگان:
شرکت کیا در بیانیهای اعلام کرد که این خودروساز کرهای هیچگونه قراردادی با شرکت کوشا خودرو ندارد.
همچنین اعلام کرد که کوشا خودرو هیچ حقی برای واردات یا فروش محصولات کیا یا ارائه خدمات پس از فروش، بازاریابی و تبلیغات محصولاتش ندارد، زیرا کیا این حق را به هیچ شرکتی در قلمرو جمهوری اسلامی ایران اعطا نکرده است.
این خودروساز آسیایی موضوع را به اطلاع وزارت صمت رسانده و در جهت اقدامات لازم برای حفط حقوق مالکیت خود تلاش میکند.
طبق لایحه بودجه ۱۴۰۲، به جانبازان بالای ۷۰ درصد، مجوز واردات یک دستگاه خودرو در سال ۱۴۰۲، متناسب با وضعیت جانبازی آنها یا رعایت قوانین و مقررات اعطاء میشود.
بنابر لایحه بودجه ۱۴۰۲، سقف واردات خودرو ۲ میلیارد دلار خواهد بود.
علیرضا صادقی، رئیس اداره نظارت بر بازار بورسهای کالایی سازمان بورس:
بنابر اعلام وزارت صمت، نخستین محموله خودروهای ایتالیایی فیات به زودی به ایران میرسد.
بر اساس شنیدهها، شرکت پارسیان موتور، واردکننده فیات ۵۰۰ و فیات تیپو (نسخه سدان) است.
بر اساس لایحه بودجه ۱۴۰۲ که توسط دولت تصویب شده است، در سال ۱۴۰۲، واردات خودرو تا سقف ۲ میلیارد دلار مجاز خواهد بود.
عبدالله توکلی لاهیجانی، سرپرست دفتر صنایع صمت، درباره تعرفه واردات خودرو گفت:
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، درباره ادامه روند واردات خودرو گفت:
محمدعلی تیموری، مدیرعامل سایپا، درباره زمان عرضه خودروهای وارداتی این شرکت گفت:
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، درباره زمان عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا گفت:
منوچهر منطقی، معاون صنایع و حمل و نقل وزارت صمت، درباره واردکنندگان خودرو گفت:
پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا، در اطلاعیهای درباره کیفیت خودروهای وارداتی و حساسیت پلیس به این موضوع گفت:
بنابر اخبار منتشر شده، اولین محموله خودروهای وارداتی شامگاه ۳ دی ۱۴۰۱، در بندر لنگه تخلیه شد.
بنابر اخبار شنیده شده، اولین ثبت سفارش برای واردات خودرو در گمرک انجام شده است و تا اوایل دی ماه ۱۴۰۱، اولین محموله این خودروها وارد کشور خواهند شد.
منوچهر منطقی، معاون وزیر صمت، درباره امکان واردات خودروهای فرانسوی به کشور گفت:
سیدرضا فاطمی امین، وزیر صمت از آغاز واردات خودرو در آینده نزدیک خبر داد و گفت:
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت درباره ظرفیت واردات خودرو تا ابتدای تابستان ۱۴۰۲ گفت:
بنابر اخبار و شنیدهها، شرکت کرمان موتور به عنوان نماینده رسمی هیوندای در ایران، ۵ خودرو هیوندای را با واردات CBU به بازار خودرو عرضه خواهد کرد.
اطلاعات اولیه، حاکی از واردات هیوندای i10، هیوندای i20، هیوندای اکسنت، هیوندای النترا و هیوندای کونا است.
برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۹۹، در راستای ساماندهی صنعت خودرو، طرحی را با نام «طرح تحول بازار و صنعت خودرو» به هیأت رئیسه مجلس تحویل دادند. از آنجا که واردات خودرو از سال ۱۳۹۷ ممنوع شده بود، نمایندگان تلاش میکردند به نحوی دوباره پای خودروهای وارداتی را به بازار خودرو کشور باز کنند.
بر اساس بند ۱۸ این طرح، هر فرد حقیقی یا حقوقی میتوانست به شرط صادرات خودرو، قطعات خودرو، نسبت به واردات خودرو تمام برقی و هیبریدی یا واردات خودروی بنزینی یا گازسوز با برچسب انرژی ث (C) و بالاتر و شاخص ایمنی سه ستاره و بالاتر براساس گواهیهای استاندارد معتبر، معادل ارزش مالی صادرات خود اقدام کند.
این طرح در حالی مطرح شد که در آن زمان تعداد خودروهای ناقص به دلیل عدم وجود قطعه قابل توجه بود. همچنین تحریمها مانع از صادرات خودروهای ایرانی به دیگر کشورها میشد. بنابراین به نظر میرسید چنین شرطی بیشتر سنگی بزرگ برای محقق نشدن واردات خودرو باشد.
این طرح در آبان سال ۱۴۰۰، با رای نمایندگان مجلس شورای اسلامی تصویب شد اما تا سال ۱۴۰۱ همچنان به مرحله اجرا نرسید.
پس از قانونی شدن واردات مجدد خودرو در سال ۱۴۰۱، آییننامهای تحت عنوان آییننامه واردات خودرو تدوین شد اما در هیچ یک از مفاد آن، خبری از شرط صادرات قطعه یا خودرو نبود.
وزارت صمت، ساز و کار عرضه خودروهای وارداتی در بورس کالا را تعیین کرد.
هیأت وزیران در روز چهارشنبه، ۹ آذر ۱۴۰۱، آییننامه فنی در زمینه کنترل و کاهش آلودگیها را اصلاح کرد.
بر اساس شنیدهها، بین خودروهای وارداتی به کشور، ۵ مدل از محصولات هیوندای وجود دارد.
مهدی اسلام پناه، رئیس سازمان ملی استاندارد، درباره استانداردهای خودروهای وارداتی گفت:
آرتا تاک موتور (مازراتی)، آسان موتور (هیوندای)، آلفا موتور (آلفا رومئو)، اطلس خودرو (کیا)، افرا موتور (ولوو)، البرز خودرودیزل سازان (هایما)، بازرگانی آراد خودروی هرمز (ABT)، بازرگانی مدیا قشم (ام جی)، پرشیا خودرو (بی ام و و مینی)، توان خودرو جی (اوپل)، تولیدی خدماتی تجارت ستاره ایران (بنز)، جیلران موتور (جیلی)، خودروسازان بم (فولکس واگن)، خودروسازان راین (گریتوال)، خودروسازی توسعه بینالمللی لوتوس (فیات)، رامک خودرو (سانگ یانگ)، سیف خودرو (سوبارو)، فامیلی موتور (هوندا)، مهان قشم (جگوار)، نگین خودرو (رنو).
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت، درباره چگونگی عرضه و قیمتگذاری خودروهای وارداتی گفت:
مدیرکل دفتر خدمات فنی مهندسی وزارت صمت، درباره خدمات پس از فروش خودروهای وارداتی گفت:
فاطمی امین، وزیر صمت، در پاسخ به پرسش خودرو۴۵ پیرامون وضعیت اسقاط خودروها در آییننامه واردات خودرو گفت:
منوچهر منطقی، معاون حمل و نقل وزیر صمت، شرایط اجرایی شدن آییننامه واردات خودرو را اعلام کرد.
پس از گذشت ۴ ماه، روز ۳ شهریورماه، جزئیات مصوبه واردات خودرو توسط هیات وزیران تصویب شد و معاون اول رئیس جمهور مصوبه نهایی را به کلیه سازمانها شامل وزارت صمت، وزارت کشور، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ابلاغ کرد.
درست از تابستان ۱۳۹۷ که واردات خودرو به کشور ممنوع شد، افزایش قیمت، نوسان قیمت خودروها اوج گرفت. از همان زمان بود که نه تنها قیمت خودروهای صفر و کارکرده خارجی، بلکه قیمت روز خودرو داخلی هم سر به فلک کشید و بازار را برهم ریخت.
در همان روزها هم بسیاری از کارشناسان و فعالان بازار بر این باور بودند که اگر زمستان همان سال واردات از سر گرفته شود، تا حد زیادی از افزایش قیمتها جلوگیری میشود، اما واردات ماشین باز نشد که نشد و قیمتها هم روز به روز صعودی شد.
حالا اما به نظر میرسد با گذشت بیش از چهار سال از ممنوعیت واردات خودرو به کشور، شمارش معکوس برای باز شدن درهای ورود خودرو به کشور باز شده اما دیگر امیدی به بازگشت قیمتها به نرخهای قبلی نیست. چرا که علاوه بر افزایش چندبرابری قیمت خودروهای خارجی و داخلی، نرخ ارز، به نتیجه نرسیدن برجام و تورم نیز در این میان اثر گذار است و گویی دیگر کار از کار گذشته است.
تعرفه واردات خودرو از آن دسته مواردی است که هرساله و با توجه به حقوق ورودی کالا به کشور (بر اساس بودجه همان سال) تعیین میشود.
با توجه به تصویب تعرفه ورودی کالا به کشور در سال ۱۴۰۰، به صورت کلی اعلام شد. با این حال اما در بند چهارم تعرفههای ورودی خودرو، حقوق ورودی خودروهای سواری حداقل به میزان هشتاد و شش درصد (۸۶%) ارزش گمرکی آن اعلام شد.
این درحالی است که از سال ۱۳۹۷ واردات خودرو به کشور بسته شده است و در حال حاضر فقط چند شرکت خودروساز، تعدادی خودرو چینی را به کشور وارد میکنند.
بر اساس اعلام رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تعرفه واردات خودرو برای سال ۱۴۰۱ همانند تعرفه سال گذشته آن از ۴۰ تا ۷۵ درصد تعیین شده است.
واردات روز افزون خودروهای چینی طی دهه اخیر، رقابت خرید و فروش را بیش از سایر برندها همچون خودروهای فرانسوی و کرهای کرده است. طی سالهای اخیر که واردات خودروهای خارجی به کشور ممنوع شد، خودروهای چینی اما به صوت مونتاژ توسط خودروسازان داخلی همچنان مهمان بازار خودرو ایران بودند و هستند.
از سال ۱۳۹۷ تاکنون، خودروهای چینی همچون دیگنیتی، فیدلیتی، انواع تیگو (تیگو۷ پلاس، تیگو ۸ پلاس، تیگو ۸ پرو و …)، برخی مدلهای جک به صورت مونتاژ و اکثرا در منطقه تجاری بم (توسط مدیران خودرو، بهمن موتور و کرمان موتور) و یا خط تولید ایران خودرو و سایپا وارد کشور شد.
حالا با ,واردات خودروهای چینی به بازار خودرو، برخی کارشناسان و فعالان بازار بر این باورند که در صورت آزادسازی واردات خودرو به کشور، تغییر چندانی بر تعدیل قیمت خودروهای چینی ایجاد نخواهد شد. چرا که در حال حاضر این خودروها رقیب اصلی خودروهای داخلی محسوب میشوند و همچنان بازارشان چه در بخش خرید و فروش خودرو دست دوم و چه خرید و فروش خودروهای صفر داغ است.
آذرماه ۱۴۰۰ بود که بودجه سال آینده تقدیم مجلس شد. بودجهای که در آن خبری از آزادسازی واردات خودرو نبود، اما هنوز هم امید به آزادسازی همچنان برای بازار خودرو باقی است تا شاید دولت سیزدهم نظری بر بازار خودروهای خارجی بیاندازد و قیمتها نیز به واسطه ورود خودروهای خارجی تعدیل شوند.
برخی کارشناسان و فعالان بازار خودرو بر این باورند که سود و زیان آزادسازی واردات خودرو یکسان است.
سال
تعداد واردات دستگاه خودرو
۱۳۹۰
۳۹.۰۰۰
۱۳۹۱
۴۴.۳۳۱
۱۳۹۲
۷۸.۶۷۳
۱۳۹۳
۷۶.۰۰۰
۱۳۹۴
۲۰.۰۰۰
۱۳۹۵
۵۲.۰۰۰
۱۳۹۶
۶۲.۰۰۰
۱۳۹۷
۱۵.۰۰۰
۱۳۹۸
–
۱۳۹۹
–
–
تهیه و تنظیم: تیم تولید محتوا خودرو45
source
یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
با افتخار قدرت گرفته از WordPress | Theme: Newsup by Themeansar.