یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
خودرو ۱۶ هزار دلاری جزو ارزانقیمتترین خودرو در بازارهای جهانی مثل کشورهای حاشیه خلیج فارس و ترکیه محسوب میشود و خرید خودرو با این قیمت برای اقشار متوسط این کشورها کار چندان سخت و پیچیدهای به حساب نمیآید. در صورتی که ممنوعیت واردات خودرو باعث شده تا ایرانیها علاوه بر محروم بودن از جدیدترین و بهروزترین محصولات کمپانیهای معتبر، مجبور باشند ماشینهای مونتاژی را که طراحی آنها به یک دهه قبل یا بیشتر برمیگردد، با قیمتهای نامناسب خریداری کنند.
قیمت خودرو در کشورهایی که به سیستم آزاد تجارت جهانی متصل هستند، چندین ماه ثابت میماند، اما قیمت روز ماشین در ایران، به دلیل شرایط خاص اقتصادی، همیشه سیر صعودی دارد.
بستیون T33
۱۶،۰۶۰ دلار
کیا ریو
۱۶،۲۵۰ دلار
پژو ۳۰۱
۱۶،۳۱۰ دلار
تویوتا یاریس
۱۶،۳۱۰ دلار
ماهیندرا اسکورپیو
۱۶،۳۱۰ دلار
نیسان سنترا
۱۶،۳۱۰ دلار
جیلی امگراند X7
۱۶،۳۳۰ دلار
میتسوبیشی میراژ
۱۶،۵۹۰ دلار
شورولت اسپارک
۱۶،۶۰۰ دلار
رنو داستر
۱۶،۶۱۰ دلار
هیوندای اکسنت
۱۶،۶۴۰ دلار
هوندا سیتی
۱۶،۷۲۰ دلار
نیسان کیکس
۱۶،۸۵۰ دلار
ماهیندرا XUV500
۱۶،۸۸۰ دلار
*همه این خودروها مدل ۲۰۲۲ هستند.
با توجه به اینکه در مهر ماه ۱۴۰۱، میانگین نرخ دلار سنا ۲۸ هزار تومان است، ۱۶ هزار دلار معادل ۴۴۸ میلیون تومان و ۱۷ هزار دلار معادل ۴۷۶ میلیون تومان میشود.
برای مقایسه قیمت بازار جهانی با بازار ایران، در جدول زیر، خودروهای داخل کشور در محدوده قیمتی ۴۴۵ تا ۴۸۰ میلیون تومان آورده شده است.
لیفان X60
۴۴۵،۰۰۰،۰۰۰ تومان
جیلی GC6
۴۴۸،۰۰۰،۰۰۰ تومان
برلیانس H230
۴۶۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
دنا پلاس
۴۶۳،۰۰۰،۰۰۰ تومان
پژو ۲۰۷ MC
۴۷۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
پژو پارس
۴۷۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
قیمت جهان: ۴۵۵،۰۰۰،۰۰۰ تومان
قیمت ایران: ۸۲۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
کیا ریو سال ۲۰۰۰ میلادی به عنوان جانشین پراید معرفی شد و جدیدترین فیسلیفت آن که ۲۰۰۲ به بازارهای جهانی عرضه شده بود، سال ۱۳۸۳ خورشیدی به بازار ایران رسید و روی خط مونتاژ سایپا قرار گرفت. با وجود اینکه ریو آپشن خاصی نداشت، اما طی هشت سال، فروش موفقی در بازار ایران رقم زد. بعد از توقف تولید این سدان کرهای توسط سایپا، کیا ریو ۲۰۱۷ (نسل سوم) به صورت وارداتی به جادههای کشور رسید، ولی نتوانست موفقیت نسل اول را تکرار کند.
کیا ریو ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ جدیدترین مدلهای نسل چهارم این خودرو هستند که با قیمت ۴۲۲ میلیون تومانی در کشورهای همسایه ایران خرید و فروش میشوند و جزو ارزانقیمتهای بازارهای جهانی محسوب میشوند. با این حال، ممنوعیت واردات خودرو باعث شده تا قیمت مدل ۵ سال قبل آن برای ایرانیها ۳۷۵ میلیون تومان گرانتر دربیاید.
قیمت جهان: ۴۶۵،۰۰۰،۰۰۰ تومان
قیمت ایران: ۷۰۵،۰۰۰،۰۰۰ تومان
میتسوبیشی میراژ ارزانترین خودرو وارداتی در بازار ایران محسوب میشود. این خودرو هاچبک برای اولین بار در سال ۱۳۹۴ وارد کشور شد اما نتوانست به موفقیتی دست پیدا کند و فیسلیفت نسل ششم آن در زمستان سال ۱۳۹۵ با چهرهای جذابتر و امکانات بیشتر به دست مشتریان ایرانی رسید. موتور ۱.۲ لیتری میراژ ۷۹ اسب بخار قدرت دارد که کمتر از قدرت هاچبکهای تیبا ۲ و کوییک سایپا است، اما آپشنهایی مثل کروز کنترل، گرمکن صندلی جلو، فرمان برقی، نمایشگر لمسی، دوربین عقب و ورود و استارت بدون کلید را میتوان در این هاچبک کوچک ژاپنی پیدا کرد.
آخرین مدل میراژ در بازار ایران برای سال ۲۰۱۸ است و به دلیل ممنوعیت واردات که از سه سال پیش اعمال شده، مدلهای جدیدتر آن به کشور نرسیده است. در صورتی که مدل ۲۰۲۲ این هاچبک در کشورهای همسایه حدود دو برابر ارزانتر به دست مشتریان میرسد.
قیمت جهان: ۴۶۵،۰۰۰،۰۰۰ تومان
قیمت ایران: ۱،۲۱۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
رنو داستر کراساووری است که روی پلتفرم رنو ال ۹۰ ساخته شده است. این خودرو را زیرمجموعه اقتصادیساز رنو، داچیا تولید کرده و به همین خاطر یکی از ارزانترین خودروهای کراساوور در جهان است. این ماشین در مدلهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ و دو تیپ SE و PE به بازار ایران رسید که از نظر آپشنهایی شامل کروز کنترل و کنترل پایداری تفاوت دارند.
رنو داستر یا داچیا داستر ۲۰۲۲ در بازارهای همسایه ایران، سه برابر ارزانتر از خودرویی است که ایرانیها برای خرید مدل ۲۰۱۸ آن یک میلیارد و ۲۱۰ میلیون تومان هزینه میکنند.
قیمت جهان: ۴۶۶،۰۰۰،۰۰۰ تومان
قیمت ایران: ۱،۰۲۰،۰۰۰،۰۰۰ تومان
هیوندای اکسنت یکی از محصولات خودروساز معروف کرهای است که از سال ۹۶ در شرکت کرمان موتور مونتاژ میشد و آخرین مدل آن نیز برای سال ۱۳۹۷ است. این خودرو در کره جنوبی با دو بدنه سدان و هاچبک تولید میشود که فقط مدل سدان مونتاژی در ایران قابل خرید است. مدل مونتاژی این خودرو به جز روکش چرمی صندلیها، هیچ تفاوتی با مدل فول وارداتی ندارد. اکسنت کرمان موتور مثل مدل فولآپشن وارداتی به تهویه دیجیتال، فرمان برقی و نویگیشن مجهز است.
هیوندای اکسنت ۲۰۲۲ نسل پنجم این سدان کرهای است که با اسامی ورنا و سولاریس نیز در بازارهای جهانی به فروش میرسد. جدیدترین فیسلیفت اکسنت در سال ۲۰۲۰ با جلوپنجره جدید هیوندای و طراحی جذابتر عرضه شد. خرید نسل چهارم و مدل ۲۰۱۷ این خودرو در بازار ایران، دو برابر بیشتر از بازار جهانی برای مشتریان آب میخورد.
نویسنده: میلاد قزللو
اصلا مقایسه این ماشینهای خارجی ۲۰۲۲ با این ماشینهای عهد بوق ایرانی گریه داره
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
source
یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
با افتخار قدرت گرفته از WordPress | Theme: Newsup by Themeansar.